В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

САЩ ще засилят натиска върху Китай да спре да внася ирански петрол

Наталия Княжевич, Bloomberg Ню Йорк, „В развитие”, 24.01.2023 г.

16:45 | 24 януари 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Цената на петрола спадна, тъй като търговците наблюдават състоянието на търсенето на китайски суров петрол. Много инвеститори в региона са в почивка и обемите може да са слаби в Азия. Това коментира Наталия Княжевич, Bloomberg Ню Йорк, в ефира на предаването "В развитие" с водещa Вероника Денизова.

Цените на петрола се повишиха през последните две седмици, тъй като видяхме повишаване на мобилността и индустриалната активност. Имаше очаквания, че ежедневното потребление на Китай може да достигне рекорд през 2023 г.

По отношение на потоците наблюдаваме покупките на Китай на ирански петрол. Специалният пратеник на администрацията на Байдън за Иран каза пред Bloomberg, че САЩ ще засилят натиска върху Китай да спре да купува ирански петрол. Иранският износ се е увеличил до около 1,4 милиона барела на ден миналия месец, най-високото ниво от около четири години, според Vortexa. По-голямата част от този обем отива в Китай.

Износът на руски суров петрол по море спадна миналата седмица. Общите количества руски суров петрол са намалели с 820 000 барела на ден, или 22%.

Въпреки спада четириседмичните средни потоци са малко по-високи. Те остават малко над 3 милиона барела на ден за втора седмица. Това е в съответствие с нивата, наблюдавани през по-голямата част от втората половина на 2022 г.

По отношение на дестинациите, обемът на суровия петрол на корабите, насочени към Китай, Индия и Турция плюс кораби с неизвестна дестинация се увеличава през четирите седмици до 20 януари до средно 2,9 милиона барела на ден. Интересното е, че потоците към Турция са значително по-ниски. Вносът от Русия се срина до едва 47 000 барела и спадна до нивото, което видяхме в началото на 2022 г.

Целия коментар може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.