Новата карта на петрола: Как Индия превръща руския суров петрол в гориво за Запада

Западът има две основни цели: да запази пазара добре снабден и да лиши Русия от приходи от петрол

10:29 | 5 февруари 2023
Обновен: 13:24 | 5 февруари 2023
Автор: Йонгчанг Чин, Ракеш Шарма
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Индия играе все по-важна роля на световните петролни пазари, като купува все повече евтин руски петрол и го преработва в гориво за Европа и САЩ.

И все пак Ню Делхи не среща почти никаква обществена реакция, тъй като изпълнява двойната цел на Запада - да ограничи енергийните приходи на Москва и същевременно да предотврати шок в доставките на петрол. И тъй като Европа засилва санкциите, Индия ще заема все по-централно място на световната петролна карта, която се преначертава от продължаващата вече година война на Владимир Путин в Украйна.

"Представителите на американското министерство на финансите имат две основни цели: да запазят пазара добре снабден и да лишат Русия от приходи от петрол", казва Бен Кейхил, старши сътрудник в Центъра за стратегически и международни изследвания, мозъчен тръст във Вашингтон. "Те са наясно, че индийските и китайските рафинерии могат да получат по-големи маржове, като купуват руски суров петрол с отстъпка и изнасят продукти на пазарни цени. Те нямат нищо против това."

India 01
Износът на горива от Индия за Запада нараства. Южноазиатската държава помага да се запълни недостигът на доставки в Европа и САЩ

През миналия месец Индия е доставила около 89 000 барела бензин и дизел дневно за Ню Йорк, което е най-много от близо четири години насам, по данни на компанията за събиране на данни Kpler. Дневните потоци на дизелово гориво с ниско съдържание на сяра към Европа са били 172 000 барела през януари, което е най-много от октомври 2021 г. насам.

Значението на азиатската страна се очаква да се разшири, след като в неделя влязат в сила нови санкции на Европейския съюз върху руския износ на петрол. Забраната ще премахне огромен обем дизелово гориво от пазара и ще види как все повече потребители, особено в Европа, използват Азия, за да запълнят недостига на доставки.

Това ще направи евтиния руски петрол още по-привлекателен за Индия, която разчита на внос, за да задоволи около 85% от нуждите си от суров петрол. Рафинериите в страната, включително държавните преработватели, които отговарят за задоволяването на вътрешното търсене, увеличиха износа през миналата година, за да се възползват от по-високите международни цени.

Захранване на Запада
"Индия е нетен износител на рафинирани продукти и голяма част от тях ще бъдат насочени към Запада, за да помогнат за намаляване на сегашните затруднения", каза Уорън Патерсън, ръководител на стратегията за суровините в ING Groep NV, базиран в Сингапур. "Съвсем ясно е, че все по-голяма част от суровините, използвани за този продукт, произхождат от Русия."

Съгласно насоките на ЕС Индия вероятно действа в рамките на правилата. Когато руският суров петрол се преработва в горива в страна извън блока, като например Индия, рафинираните продукти могат да бъдат доставяни в ЕС, тъй като не се счита, че са с руски произход.

Страните от Групата на седемте се стремят да намалят приходите на Москва колкото е възможно повече, но също така имат интерес да гарантират, че руският петрол и рафинирани продукти ще продължат да се доставят, за да се избегне криза в световните доставки, казва Серена Хуанг, водещ анализатор за Азия във Vortexa Ltd.

India 02
Руският петрол Urals се търгува с голяма отстъпка спрямо Brent. Индия взема още евтини барели от производителя от ОПЕК+

Ключов елемент от механизма за ограничаване на приходите на Кремъл и запазване на част от петрола на пазара беше ограничаването на цените на руския суров петрол - мярка, която беше инициирана от САЩ. Индия не е заявила публично дали страната се придържа или не към ограничението, но санкциите доведоха до това, че петролът от производителя от ОПЕК+ е под горната граница от 60 долара за барел.

Говорител на Съвета за национална сигурност на САЩ заяви, че е въведена горна граница на цените, която страните, включително Индия, могат да използват, за да поддържат енергийните пазари стабилни, като същевременно ограничават приходите на Кремъл.

"Готовността на Индия да купува повече руски суров петрол с по-голяма отстъпка е характеристика, а не грешка в плана на западните държави да наложат икономическа болка на Путин, без да я налагат на себе си", заяви Джейсън Бордоф, директор-основател на Центъра за глобална енергийна политика в Колумбийския университет и бивш съветник в администрацията на Обама.

Ръководители и официални лица от държави и компании, сред които Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, САЩ и Abu Dhabi National Oil Co. се събират в Бангалор в понеделник за тридневен енергиен форум, организиран съвместно с индийското министерство на петрола и природния газ.