Бензиностанциите в Ню Йорк може да пресъхнат заради санкциите срещу Русия

Заради забраната на ЕС за внос на руски петрол доставките за САЩ, на които се разчита през пиковия сезон, може да секнат

08:45 | 31 януари 2023
Автор: Чунци Сю
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Ню Йорк и по-голямата част от Източното крайбрежие са изложени на риск от недостиг на автомобилно гориво през това лято, тъй като забраната на Европейския съюз за внос на руски петрол заплашва да прекъсне резервните доставки, на които САЩ разчитат през пиковия сезон.

Сезонните запаси от бензин вече са най-ниските от около десетилетие насам, а тежката зимна поддръжка на рафинериите може да доведе до допълнително свиване на резервите. Забраната на ЕС за внос на руски петролни продукти от 5 февруари ще натовари доставките на суровини в региона, ограничавайки количеството бензин, което блокът може да произведе за себе си или за Източното крайбрежие на САЩ, което все повече разчита на трансатлантически внос през лятото.


Шофьорите в САЩ са изправени пред по-високи разходи за бензин. Доставките са изложени на риск при по-нисък европейски внос

Скокът на цените, който би съпътствал подобни сътресения в доставките, заплашва да натовари потребителите, които все още изпитват негативни последици от цената на бензина от 5 долара за галон през миналото лято. Повишаването на цените на горивата ще бъде предизвикателство и за президента Джо Байдън, който постави като свой приоритет ограничаването на разходите за гориво и използва цените като бухалка срещу политическите си съперници.

За да предотвратят изчерпването на горивото в Ню Йорк и останалата част от Източното крайбрежие, доставчиците ще трябва да проявят творчество. Въпреки че САЩ са нетен износител на бензин, по-голямата част от излишъка се намира в крайбрежието на Мексиканския залив, а транспортирането до Източното крайбрежие е ограничено от недостатъчния капацитет на тръбопроводите и разходите за воден транспорт.

Според базираната в Лондон консултантска компания Energy Aspects доставчиците биха могли да преместят горивото от крайбрежието на Мексиканския залив в съоръжения за съхранение и смесване в Карибския басейн, например на Бахамите, и след това да го изнесат оттам към Източното крайбрежие. САЩ могат също така да привлекат повече доставки от Азия и Близкия изток, но дългият път и високите транспортни разходи означават, че този вариант вероятно няма да осигури бързо или значително облекчение на цените на горивата.