Trafigura: "Сенчестият флот" от танкери, превозващи руски петрол, набъбва до 600 кораба

Навремето Иран и Венецуела имаха сравнително малък флот в сянка, който превозваше "санкционираните барели", но руският поток е много по-различен - той е огромен

15:00 | 4 февруари 2023
Обновен: 15:19 | 4 февруари 2023
Автор: Арчи Хънтър, Аликс Стийл, Грант Смит
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

"Сенчестият флот" от кораби, които превозват руски петрол по света, се е увеличил до около 600 танкера, според търговския гигант Trafigura.

Около 400 кораба за суров петрол, или 20% от световния флот, са "превключили" от обичайните операции към "явно извършване на руски бизнес", заяви съуправителят на отдела за търговия с петрол Бен Лукок в интервю за телевизия "Bloomberg". За танкерите за петролни продукти компанията смята, че нивото е 200 танкера, или 7% от общия брой в света.

"Навремето Иран и Венецуела имаха сравнително малък флот в сянка, който се занимаваше с превоза на санкционираните барели", каза Лукок. "Този руски поток е много по-различен - той е огромен."

Европейският съюз ще забрани почти целия морски внос на руски рафинирани горива от неделя, два месеца след като наложи забрана за суровия петрол. Мерките ще бъдат съчетани с ограничаване на цената на руския петрол за всички, които желаят да получат достъп до ключови западни услуги като застраховането.

Забраната в крайна сметка ще доведе до повишаване на цените на суровия петрол и на петролните продукти, тъй като пробегът на корабите се увеличава, а маршрутите стават по-дълги, каза Лукок.

"Много хора говорят за това как могат да бъдат умни и да се отърват от руския петрол. Но това е огромен обем, който трябва да намери нов дом", каза Лукок. "Мисля, че в първите дни може би това е добре, но с напредването на времето ще има трудности на пазарите на петролни продукти."

Цените на петрола се понижиха през тази година на фона на голямото руско производство и по-слабото от очакваното търсене на суров петрол в Китай. Много купувачи и превозвачи продължават да са готови да правят бизнес с Москва въпреки затягането на международните санкции. В петък фючърсите на суровия петрол тип Brent се търгуваха в Лондон близо до 80 долара за барел.

Суровият петрол ще се търгува в диапазона от 80 до 100 долара за барел, като това лято ще се насочи към над 90 долара, тъй като китайското търсене се възстановява, въпреки че фючърсите може да се затруднят да пробият трицифрените стойности, каза Лукок. 

"Вграждаме дълбока неефективност в петролен пазар, който в продължение на десетилетия е ставал изключително ефективен", каза Лукок. "Това ще се влоши с течение на времето."

Trafigura прави "много малко" бизнес с руски петролни продукти, в съответствие с действащите разпоредби, но компанията - която е един от най-големите търговци на суровини в света и доскоро имаше инвестиции в проекти с руската ПАО "Роснефт" - ще следи какво ще обяви ЕС в неделя.

"Имаме група от хора, отговарящи за съответствието, и адвокати, които чакат да видят какви ще са правилата", каза той.