Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Санкциите не пресякоха пътя на руските диаманти в Европа

Тихомир Янков, управител на Amodoria за България, в „Светът е бизнес”, 03.02.2023

13:43 | 3 февруари 2023
Обновен: 08:57 | 6 февруари 2023
Автор: Зорница Крушарска

Русия успява да изнася диаманти чрез държави като Индия. Индия е държава, в която се шлифоват и обработват диаманти, а след това отиват в други страни в света и в Европа. По този начин руснаците успяват да заобиколят санкциите. Затова трябва да се иска документ за етичен произход и откъде са дошли съответните скъпоценни камъни и минерали, както и сертификат, коментира Тихомир Янков, управител на Amodoria за България, в предаването „Бизнес старт” с водещ Роселина Петкова.

За да е сигурен клиентът в покупката си на скъпоценен камък, най-важното е да изиска сертификат от търговеца. Всички бижута, които търговците у нас получават от чужбина, са сертифицирани и се проверяват в лаборатория, посочи Янков.

„Санкциите срещу Русия притесниха нас и нашите колеги и доста от търговците се презапасиха с диаманти. Очакваше се криза, но поради това презапасяване миналата година ситуацията беше добра . В средата на тази година се очаква този проблем да се реши с подписването на договор на световния пазар с Ботсвана, която е другата страна с най-голям добив на диаманти”.

Инвестициите в злато, скъпоценни камъни или картини са т. нар. консервативни инвестиции и в България те все още не са толкова популярни, каза събеседникът.

„Но лека-полека с кризата и несигурната финансова обстановка те добиват добра популярност и хората предпочитат да инвестират в тях. Това са инвестиции, които имат по-дългосрочна възвръщаемост. Ако хората вложат средства в добър скъпоценен камък, като например танзанит, в дългосрочен план може да получат наистина добра възвръщаемост”, обясни Янков.

Танзанит е вторият най-рядък скъпоценен камък в света. Той може да бъде добит само в едно място в света – в Танзания, в подножието на планината Килиманджаро. Камъкът е хиляда пъти по-рядък от диаманта и цената му се покачва многократно. Изследванията показват, че след около 15-20 години залежите му ще бъдат изчерпани, което значи, че цената му десетократно ще се повиши. Цената на подобен камък с по-малък карат в момента е около 2000 лева. Но има и камъни, които могат да достигнат десетки и стотици хиляди. Най-примамливото за клиентите е, че този камък не може да бъде произведен в лабораторни условия, а диаманти, рубини, сапфири могат да бъдат произведени в лаборатории, разказа експертът.

По думите на Янков тази година ще са модерни по-пищни и по-големи бижута. Въпреки покачването на цената на златото, дизайнерите предпочитат да вложат по-голямо количество в бижутата през 2023 година.

„Ще видим по-големи верижки, големи перли, огромни обици, които ще висят до рамото”.

Потребителите в България предпочитат жълто злато, среброто се търси по-малко, сподели още събеседникът.

Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” гледайте тук.