В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Китай и Турция могат да заменят част от руския дизел за Европа след 5 февруари

Наталия Княжевич, Bloomberg Ню Йорк, „В развитие”, 31.01.2023

15:20 | 2 февруари 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Доставките на дизел по море от Русия ще бъдат забранени, а Европа вече напредва по плана да ги замени. Към декември миналата година този дял спадна до около 40%, отчасти благодарение на увеличеното предлагане от Саудитска Арабия и Индия, но износът на Китай също ще изиграе голямо значение. Това каза Наталия Княжевич, Bloomberg Ню Йорк, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Петко Трухчев.

Русия е най-големия външен доставчик на ЕС, който миналата година внесе около 220 млн барела дизелови продукти от Русия по данни на Vortexa Ltd., събрани от Bloomberg.

Вече има известен напредък по въпроса. През 2021 над половината доставки по море за ЕС и Великобритания, която вече въведе забрана, бяха от Русия.

Към декември миналата година този дял спадна до около 40%, отчасти благодарение на увеличеното предлагане от Саудитска Арабия и Индия.

Най-очевидното място, откъдето Европа може да получи повече дизел е Близкият изток, Индия и САЩ, които са дългосрочни доставчици на ЕС и също ускориха доставките в последните седмици.

На въпроса може ли Китай да доставя повече дизел, Княжевич обясни, че първата квота за износ от Китай на гориво за 2023 г. е била увеличена с почти 50% спрямо същия период миналата година. Тя допълни, че само малка част от тях стигат до Европа, но регионалните доставки растат. И е малко малко вероятно доставките на дизел да паднат на дъното от началото на 2022г.

Целия коментар може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие” вижте тук.