BP забавя излизането си от петрола, тъй като войната води до рекордна печалба

Компанията ще се насочи към петролни ресурси, които могат да бъдат разработени бързо, да предлагат бърза възвръщаемост и като цяло по-добра възвръщаемост

14:15 | 7 февруари 2023
Автор: Уилям Матис
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

BP Plc заяви, че ще намали добива на петрол и газ по-бавно през това десетилетие, след като прекъсването на доставките, причинено от нахлуването на Русия в Украйна, повиши цените и осигури рекордна печалба.

Британската компания заяви, че удвоява прехода към по-чиста енергия с допълнителни $8 милиарда разходи до 2030 г., но посочи и че ще увеличи инвестициите в изкопаеми горива със същата сума. Годишните капиталови разходи могат да бъдат малко по-високи от предварително планираните, вариращи между 14 и 18 милиарда долара всяка година за останалата част от десетилетието.

До началото на следващото десетилетие компанията ще има по-високи емисии от обещаното по-рано, като добивът на нефт и газ ще намалее с 25% в сравнение с 2019 г., в сравнение със старата цел за спад от 40%.

Стратегическата промяна отразява новата реалност след нападението на президента Владимир Путин срещу Украйна и използването му на енергийни доставки като оръжие срещу Европа. След години на критики за ролята им в причиняването на изменението на климата, петролните и газовите компании сега са изправени пред призиви от правителствата по целия свят да увеличат производството.

„Ще инвестираме повече в днешната енергийна система“, каза главният изпълнителен директор на BP Бърнард Луни в интервю във вторник. „И това, разбира се, е въглеводородна система.“

BP не е сама в коригирането на своята дългосрочна стратегия. Миналата седмица Shell Plc, която също има за цел да достигне нулеви нетни емисии до 2050 г., заяви, че ще разшири бизнеса си с природен газ, като същевременно поддържа инвестициите стабилни тази година в своето звено за възобновяеми енергийни източници.

Повече петрол и газ непременно ще означават повече въглеродни емисии, въпреки нарастващата спешност за ограничаване на затоплящите планетата газове и ограничаване на най-лошите въздействия от изменението на климата. По-рано тази година собствените икономисти на BP заявиха, че световният въглероден бюджет е на изчерпване. Сега компанията се стреми да намали своите въглеродни емисии от производството на нефт и газ с 20% до 30% през 2030 г., което е спад от предишна амбиция от 40% намаление.

Рекордна печалба

BP Plc повиши дивидента си и разширеното обратно изкупуване на акции, след като отчете рекордна печалба от $27,65 милиарда за 2022 г.

Паричният поток носи значителна възвръщаемост на инвеститорите - 10% увеличение на дивидента и допълнителни $2,75 милиарда обратно изкупуване - като същевременно подчертава противоречие в сърцето на петролната индустрия в Европа. Тъй като големите производители говорят все повече за необходимостта от намаляване на емисиите и преминаване към по-чиста енергия, техният замърсяващ бизнес с изкопаеми горива става все по-доходоносен в резултат на инвазията на Русия в Украйна.

Компанията ще се насочи към петролни ресурси, които могат да бъдат разработени бързо, да предлагат бърза възвръщаемост и като цяло по-добра възвръщаемост. Миналия месец в своя доклад Energy Outlook BP прогнозира, че нахлуването на Русия в Украйна ще ускори прехода на света от изкопаемите горива, тъй като страните се стремят да повишат енергийната сигурност чрез генериране на повече възобновяема енергия у дома.

BP обеща да осигури по-висока възвръщаемост както от чиста енергия, така и от изкопаеми горива. Чрез увеличаване на инвестициите и преразглеждане на прогнозите за цената на петрола и газа по-високо, компанията каза, че ще увеличи печалбата на акция преди лихви, данъци, амортизация и амортизация с 12% годишно до 2025 г.

Коригираният нетен доход на BP възлиза на 4,81 милиарда долара през четвъртото тримесечие, което е спад от рекордните нива, достигнати по-рано през годината и подминава средната оценка на анализаторите от 5,11 милиарда долара.

Бумът на печалбата е оздравителен за баланса на BP, нещо, което беше източник на безпокойство за инвеститорите в годините след нефтения разлив на Deepwater Horizon през 2010 г. Нетният дълг спада за 11-то поредно тримесечие и е намалял с $9,2 милиарда през 2022 г.