Не го казвайте на висок глас, но BP се завръща в петрола

Петролният гигант не е направил обратен завой в желанието да бъде "зелен", но също така не се движи по права линия

10:09 | 12 февруари 2023
Автор: Хавиер Блас
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Когато Бърнард Луни пое поста главен изпълнителен директор на BP Plc през 2020 г., той обеща бързо да декарбонизира британската петролна компания, като намали производството на петрол и газ с 40% до 2030 г. и насочи милиарди долари към проекти за вятърна и слънчева енергия. Това беше по-силна версия на слогана „Отвъд петрола“ ("Beyond Petroleum"), използван някога от BP.

Във вторник Луни промени курса. Компанията изрече няколко добри думи за своя ангажимент към зелената енергия и няколко милиарда долара инвестиции в подкрепа на това. Но заедно с това обеща на акционерите, че ще инвестира сериозно в петролни и газови проекти. Вместо 40% намаление на производството, производството на нефт и газ ще спадне с 25% до края на десетилетието.

Не го казвайте на глас – защото Луни се постара да подчертае, че вместо да обръща стратегията, той се основава към нея – но новият слоган е малко по-близо до “Back into Petroleum". Съперник се пошегува, че изказването на Луни означава, че BP означава „Горчиво хапче“ (Biter Pill). Хиперболично, може би, но има смисъл.

Заимствайки от езика, който ExxonMobil Corp. използва миналата седмица, Луни обясни новата си визия в интервю за Bloomberg TV: „Трябва да инвестираме в днешната енергийна система, а реалността е, че днешната енергийна система е предимно петролна и газова система. А това изисква инвестиции.”

Разбира се, това е правилно. Но това беше вярно и през 2020 г., когато Луни реши вместо това драстично да намали отпечатъка на компанията от изкопаеми горива.

Засега енергийният „преход“ остава малко погрешно наименование: възобновяемите енергийни източници са допълнение към системата, като потреблението на нефт, природен газ и въглища е рекордно високо през 2023 г. В един момент търсенето на изкопаеми горива ще започне да намалява на абсолютна база, но световната енергийна система все още не е напълно там.

Проблемът, пред който е изправена BP, е подобен на много по-големите европейски конкуренти Shell Plc и TotalEnergies SE - има криза на идентичността. За инвеститорите, които искат да печелят от изкопаеми горива, тези компании предлагат смесен пакет от силно нарастващ петролен бизнес и възобновяеми енергийни единици, докато американските фирми предлагат по-директна експозиция към печалбите от петрол. За акционерите, които се интересуват повече от възобновяемите енергийни източници и борбата с изменението на климата, BP не е достатъчно екологична и вероятно никога няма да бъде.

Тази криза на идентичността лесно се обяснява с пари. По отношение на съотношението цена/печалба BP се търгува на около пет пъти в сравнение с осем до девет пъти на Exxon и Chevron Corp. Компанията, затруднена от катастрофалния петролен разлив в Мексиканския залив и травматичното излизане от Русия, е сянка на предишното си аз. Въпреки рекордните печалби през 2022 г., пазарната ѝ капитализация възлиза на малко повече от 100 милиарда долара, спад от пика от 250 милиарда долара през 2006 г.

Сега обещанието за изпомпване на повече петрол и газ вероятно ще привлече акционерите на изкопаемите горива, особено от САЩ. Акциите на BP скочиха с повече от 7,5%, най-големият скок за един ден от повече от две години. Инвеститорите харесаха промяната на стратегията.

Дали новата стратегия работи обаче зависи до голяма степен от високите цени на петрола и газа, по-високите разходи и преминаването към екологични проекти с по-висока възвръщаемост. Ако всичко върви по план – доста голямо "ако" – BP обеща на акционерите, че ще може да генерира основни печалби (Ebitda) от $51-$56 милиарда до 2030 г. спрямо предишна цел от $39-$46 милиарда до същата година.

Ключова част от преразгледаната стратегия е по-силен фокус върху зелени инвестиции, близки до сърцето на BP, като биоенергия, водород и точки за зареждане на електрически превозни средства, които възвръщат 15%, вместо вятър и слънчева енергия, които възвръщат 6%-8%. Обърнете внимание, че компанията смята разрастването на своето звено за търговия на дребно като част от своя „преходен“ бизнес, така че на езика на BP поръчването на чаша кафе на една от нейните бензиностанции помага за спасяването на планетата.

Цената за изпомпване на повече петрол и газ са по-високи разходи, които ще нараснат до $14-$18 милиарда спрямо предишната цел от $14-$16 милиарда. Това ще изпита инвеститорите, особено когато част от тези пари ще отидат в екологични проекти с ниска възвръщаемост. Планът за допълнителна възвръщаемост на акционерите се основава на доста смели предположения за цените. BP ще се нуждае от най-малко 70 долара за барел суров петрол Brent, спрямо предишното допускане от 60 долара за барел. Днес Brent се търгува малко над 80 долара за барел. Тъй като прогнозите на BP са коригирани спрямо инфлацията въз основа на стойности от 2021 г., това означава, че компанията ще се нуждае от още по-високи номинални цени на петрола до края на десетилетието. Дори ако приемем, че инфлацията е само 3%, номиналните цени на Brent ще трябва да се покачат до над 85 долара за барел до 2030 г.

Променяйки курса, BP най-накрая призна това, което беше кристално ясно за акционерите от известно време: изпомпването на изкопаеми горива е много печелившо и търсенето на петрол и газ ще остане силно за по-дълго време. Kомпанията не е направила обратен завой, но не се движи и по права линия.

Хавиер Блас е колумнист на Bloomberg Opinion, който отразява енергетиката и суровините. Той е бивш репортер на Bloomberg News и редактор за суровини във Financial Times.