BP излиза от дела си в "Роснефт" и се готви за загуби до 25 милиарда долара

Това беше една от първите западни петролни компании, установили присъствие в Русия след разпадането на Съветския съюз. 

08:37 | 28 февруари 2022
Обновен: 12:15 | 28 февруари 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

BP Plc е готова да се откаже от акциите си в петролния гигант "Роснефт", като понесе финансов удар от цели 25 милиарда долара, като се присъединява към кампанията за изолиране на руската икономика.

Изненадващият ход на британската компания е последният знак за това колко далеч са готови да стигнат западните сили, за да накажат президента Владимир Путин за инвазията му в Украйна. BP е в Русия от три десетилетия и само преди седмици твърдо защитаваше присъствието си там.

През последните дни компанията беше подложена на нарастващ натиск от правителството на Великобритания за съюза си с "Роснефт". Главният изпълнителен директор Бърнард Луни беше извикан от правителството, за да обясни руските връзки на компанията миналата седмица. 

„Тази военни действия представляват фундаментална промяна“, каза в изявление председателят на BP Хелге Лунд. „Това накара борда на BP да заключи след задълбочен процес, че нашето участие с "Роснефт", държавно предприятие, просто не може да продължи.

BP не каза дали планира да продаде своя около 20% дял в "Роснефт", или просто да напусне. Всеки потенциален купувач ще трябва да се ориентира в затягащата се мрежа от икономически санкции, които биха направили всяка сделка изключително трудна.

В бележка до служителите Луни каза, че ще има „финансови последици“ от този ход, който ще се покаже в следващите тримесечни резултати. Говорител каза, че може да има отписване на активи до 25 милиарда долара.

Базираната в Лондон компания наистина потвърди, че повече няма да отчита своя дял от запасите от петрол и газ, производството и печалбата от дела си в "Роснефт". Луни също ще подаде незабавно оставка от борда на руската компания.

BP също ще напусне другия си бизнес в Русия, който включва три съвместни предприятия с балансова стойност от около 1,4 милиарда долара.

Финансов шок

Този ход - и свързаните с него финансови разходи - ще бъдат изненада за инвеститорите в понеделник. Акциите на BP се повишиха с 15% тази година, подкрепени от покачващите се цени на петрола, дори когато руските сили се струпваха на границата с Украйна.

В началото на февруари Луни все още твърдеше, че BP може да „избягва политиката“ в Русия, която е „голям член на енергийната система“. Шокът от голямото военно нахлуване на Путин в Украйна направи тази позиция несъстоятелна.

BP има по-дълга история в Русия от много от нейните конкуренти. Това беше една от първите западни петролни компании, установили присъствие в Русия след разпадането на Съветския съюз. 

Джон Браун, главен изпълнителен директор по това време, купи дял в Sidanco през 90-те години, който в крайна сметка се превърна в TNK-BP, съвместно предприятие с група милиардери. Това даде на BP директен оперативен контрол върху руските петролни находища с голям брой работници в страната.

Начинанието беше много доходоносно, но и изпълнено с напрежение между олигарсите и техните западни партньори. Горчива битка за контрол през 2012 г. в крайна сметка доведе до това, че BP размени дела си в TNK-BP за 17 милиарда долара в брой и голяма част от акциите на "Роснефт".

Делът на BP в контролирания от Кремъл производител на петрол имаше много символика, отбелязвайки продължението на три десетилетия на работа в страната, но в много практически отношения алиансът беше по-плитък, отколкото изглежда.

Въпреки че BP отчиташе своя дял от производството, резервите и печалбата на "Роснефт" за счетоводни цели, тя нямаше преки дялове в нито едно от находищата на "Роснефт", нито физически достъп до въглеводородите, които са произвеждали.

Базираната в Лондон компания наистина получава редовни дивиденти от "Роснефт", които миналата година възлизат на 640 милиона долара, в сравнение с общия оперативен паричен поток на BP от 23,6 милиарда долара.

Роснефт каза, че този ход „унищожава успешното 30-годишно сътрудничество“ на двете компании. „Решението е взето под безпрецедентен натиск от политически ангажирани сили“, се казва в изявление на уебсайта.

BP имаше най-голям интерес към руския петрол и газ, но други компании от Big Oil също притежават важни дялове в страната. Операциите на TotalEnergies SE в Русия представляват около 1,5 милиарда долара от общия й паричен поток, или около 5%. Тя има дял в производителя на газ "Новатек", както и голям интерес към проекта Yamal LNG.

Shell Plc има голямо участие в ръководения от "Газпром" проект за втечнен природен газ Sakhalin Energy, докато Chevron Corp. и Exxon Corp. имат присъствие в смазочните материали.