BP убедително поведе класацията за най-големи загуби от излизането от Русия

Повече от 750 компании заявиха, че напускат Русия, но енергийните гиганти отчитат най-големите загуби

07:57 | 4 май 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

BP пое счетоводна загуба от 25,5 милиарда долара преди облагане с данъци, свързана с решението си да напусне своите активи в Русия, включително нейния дял в контролирания от правителството производител на петрол "Роснефт". Това е най-големият финансов удар, отчетен от компаниите, които се оттеглят от Русия след нахлуването й в Украйна.

Базираната в Лондон компания заяви във вторник, че излизането от Русия я е довело до загуба от 20,4 милиарда долара за първото тримесечие, въпреки покачващите се цени на суровините, които наливат пари в касата на големите петролни компании. Загубата включваше 13,5 милиарда долара отписване на почти 20% дял на BP в "Роснефт", което отразява стойността на участието към 27 февруари.

Освен свързаните с Русия загуби, които бяха вече обявени до голяма степен, резултатите на BP надминаха очакванията на анализаторите, подпомогнати от това, което компанията нарече „изключителни“ резултати в търговията с петрол и газ. По-високите и по-променливи цени, заедно със силното търсене, подобриха резултатите за компаниите, които купуват и продават стоки в световен мащаб.

Междувременно компаниите, които са правили бизнес от десетилетия в Русия, сега трябва да се спрявят със скъпо струващи изтегляния от страната. BP заяви на 27 февруари, че ще напусне своя дял от 19,75% в "Роснефт" и други съвместни предприятия в страната, дни след като руските танкове влязоха в Украйна. Компанията все още не е казала как и кога планира да продаде активите.

Инвазията оказа натиск върху компании, вариращи от оператори на ресторанти за бързо хранене до производители на козметика, автомобили и лекарства, да прекъснат връзките си с Русия, докато санкциите усложниха операциите в страната. Повече от 750 компании заявиха публично, че ще съкратят операциите в Русия извън минималните промени, изисквани от международните санкции, според изследователи от университета "Йейл".

Сега цените на развода с Русия, в много случаи слагайки край на десетилетия на сътрудничество, стават все по-ясни, тъй като компаниите отчитат първите си тримесечни приходи след инвазията.

Докато много компании отписват стойността на руските си активи, други все още имат операции и работници в страната. General Electric Co. регистрира обезценка от 200 милиона долара миналата седмица и все още има около 600 милиона долара активи в страната, които не са свързани със санкционирана дейност. GE спря по-голямата част от операциите си в Русия в началото на март, но заяви, че все още ще предоставя основно медицинско оборудване и ще поддържа съществуващите енергийни услуги в региона.

Други са отбелязали потенциални разходи, които тепърва предстоят. Например, френската Renault SA води преговори с Москва за предаването на своя дял от 68% в най-големия производител на автомобили в Русия на подкрепяна от държавата организация за символичната сума от една рубла, съобщиха миналата седмица руски държавни медии. Renault заяви през март, че оценява вариантите и планира да отпише стойността на руските си дейности, които бяха оценени на 2,2 милиарда евро в края на миналата година.

Досега обаче енергийните гиганти отчитат най-големите разходи.

Френската TotalEnergies SE, която заяви, че съкращава, но не непременно излиза от операциите си в Русия, миналата седмица пое счетоводна загуба от 4,1 милиарда долара за стойността на своите запаси от природен газ. Компанията цитира въздействията от западните санкции, насочени към Русия, върху масивен проект за втечнен природен газ в Арктика, който се разработва в момента, наречен Arctic LNG 2.

В петък Exxon заяви, че е поела счетоводна загуба в размер на 3,4 милиарда долара, след като е решила да спре операциите си в проект на остров Сахалин в Далечния изток на Русия.

oil 1

Shell, която трябва да отчете печалбите си в четвъртък, заяви миналия месец, че очаква да отчете счетоводни разходи в размер на до 5 милиарда долара през първото тримесечие, свързани с решението си да напусне операциите си в Русия, включително съвместни предприятия с енергийния гигант "Газпром".

Според анализатори BP беше най-изложената от петролните и газови компании на Русия. Нейният дял в "Роснефт" ѝ донесе 640 милиона долара дивиденти през 2021 г. Анализаторите преди това очакваха дивидентите за 2022 г., изплащани два пъти годишно, да бъдат на стойност над 1 милиард долара. Присъствието на компанията в Русия датира отпреди 30 години, а стратегическото партньорство BP-"Роснефт" датира отпреди повече от две десетилетия.

Решението на BP през февруари да напусне Русия означаваше, че настоящият CEO Бърнард Луни и бившият главен изпълнителен директор Боб Дъдли незабавно се оттеглиха от борда на "Роснефт", в който и двамата представляваха BP. Преди това BP разчиташе на "Роснефт" за приблизително една трета от производството на нефт и газ, но не внасяше капитал в "Роснефт".

oil 2

Попитан дали може да си представи BP някога да се върне към правенето на бизнес в Русия, Луни повтори плановете за излизане на компанията, добавяйки:

"Ние направихме нашите намерения невероятно ясни".

Компанията заяви, че ще изкупи обратно още 2,5 милиарда долара от акциите си, в допълнение към 1,6 милиарда долара обратно изкупуване през първото тримесечие, и че загубите, свързани с Русия, не променят стратегията на компанията или намаляват плановете й за разпределяне на пари на инвеститорите. Това следва действията на Exxon Mobil Corp. и Chevron Corp. миналата седмица за увеличаване на възвръщаемостта на акционерите на фона на силни тримесечни печалби. Exxon утрои програмата си за обратно изкупуване на акции тази година до 30 милиарда долара, а Chevron заяви, че ще изкупи обратно рекордните 10 милиарда долара от акциите си до края на годината.

BP 2

Покачващите се цени на суровините водят до купища пари в сметките на големите петролни компании. Но някои от най-големите компании не използват по-голямата част от тези пари, за да увеличат производството. След години на слаба възвръщаемост, те предпочитат увеличаването на дивидентите и обратното изкупуване.

BP каза, че без еднократните загуби, нейният нетен доход е 6,2 милиарда долара. Това в сравнение със средна прогноза от 4,5 милиарда долара на 26 анализатори, съставена от BP. Резултатите последваха печалба за цялата 2021 г., която беше най-силната за BP за близо десетилетие и отстъпление от загубата през 2020 г. от почти 5,7 милиарда долара.

BP 1

Компанията заяви, че ще продължи да намалява дълга и ще поддържа целогодишните си планове за капиталови разходи от 14 до 15 милиарда долара, включително 2,9 милиарда долара капиталови разходи през първото тримесечие.

Активният дебат в Обединеното кралство относно потенциалните т. нар. "данъци за непредвидени печалби" върху петролните и газови компании накара някои анализатори да предскажат, че британските петролни гиганти BP и Shell PLC ще ограничат обратното изкупуване на акции в сравнение с конкурентите в САЩ. 

Обединеното кралство и други европейски правителствени служители призовават енергийните компании да изразходват големи части от своите купища пари за възобновяема енергия в Обединеното кралство и на други места. Но политическото напрежение също е съсредоточено върху въпроси, които дългосрочните проекти за зелена енергия не решават веднага: цените на електроенергията се покачваха в цяла Европа дори преди Русия да нахлуе в Украйна, докато енергийните компании печелят рекордни печалби, тъй като търсенето на енергия се възстановява от ниските нива по време на пандемията.

Отразявайки политическия натиск, пред който са изправени енергийните компании, натоварени с пари, BP във вторник подчерта ролята си на данъкоплатец в Обединеното кралство и заяви, че ще отдели по-голям дял от общите си разходи близо до дома, отколкото в миналото. Наред с печалбите, компанията заяви, че ще продължи да инвестира в производството на нефт и газ в Северно море и ще увеличи разходите за нисковъглеродна енергия, включително офшорна вятърна енергия, водород и зареждане на електрически превозни средства. BP заяви, че енергийните инвестиции в Обединеното кралство могат да достигнат 22,6 милиарда долара до 2030 г.

BP също така заяви, че ще продължи да споделя печалбите си с инвеститорите. „Ние правим повече пари на по-високи цени на петрола и използваме това, за да награждаваме пенсионерите“, каза в интервю Луни.

Луни каза, че BP може да прехвърли някои краткосрочни инвестиции към производството на нефт и газ в Северно море и САЩ, за да подпомогне задоволяването на острите енергийни нужди. „Това са неща, които вероятно стават по-привлекателни в днешния свят“, каза той.