Руснаците имат избор на алтернативи на Facebook и YouTube, стига да е "Газпром"

Дигиталното изселване, провокирано от западните санкции и натиска на руските медийни регулатори, отвори вратата за местните играчи

13:06 | 6 април 2022
Обновен: 16:24 | 6 април 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Руските местни технологични компании, водени от субекти, контролирани или свързани с държавния газов гигант "Газпром", се възползват от блокадата и изселването на чуждестранни интернет фирми, усещайки възможности в нарастващата дигитална изолация на Русия.

Русия ограничи достъпа до Twitter и Facebook и Instagram на Meta Platforms, след като изпрати хиляди войници в Украйна на 24 февруари, а дълго тлеещият спор на страната с Big Tech ескалира в битка за контрол на информационните потоци, пише "Ройтерс".

Дигиталното изселване, провокирано от западните санкции и натиска на руските медийни регулатори, отвори вратата за местните играчи, като VK, която управлява най-популярния сайт за социални медии в страната "ВКонтакте", е начело на шурма. Миналата седмица компанията публикува ръководство стъпка по стъпка за фирми, които искат да мигрират от други платформи.

Считаната за отговор на Русия на Facebook, "ВКонтакте" има средно повече от 50 милиона активни потребители дневно и достига 80% от руската онлайн месечна аудитория, съобщи компанията.

Това надхвърля 7,5 милиона потребители на Facebook в Русия към миналата година, според оценки на изследователя Insider Intelligence.

Повече от 585 000 нови собственици на бизнес създадоха свои собствени общности на платформата през март, каза компанията, от фризьорски салони до магазини за дрехи.

"ВКонтакте" постави нови рекорди за активност на потребителите, откакто Русия започна това, което Кремъл нарича „специална операция“ за демилитаризиране на Украйна, с 11% скок в обема на съдържанието на платформата си от 24 февруари до 24 март, според Brand Analytics. 

Обемът на рускоезичното съдържание, публикувано в Twitter, Facebook и Instagram, е спаднал съответно с 5%, 16% и 30% през този период, пише компанията.

"ВКонтакте", която прави пари чрез реклами, комисионни от разработчиците на приложения и потребителски плащания за абонаменти и еднократни плащания, допринесе с малко над една пета от 125,8 милиарда рубли приходи на компанията миналата година.

Другите бизнес линии на VK включват доставчика на електронна поща mail.ru, игралната единица MY.Games и активи за образователни технологии.

„Вътрешният пазар на интерактивни услуги сега има голям шанс да покаже потенциала си на своята аудитория“, каза Антон Горелкин, член на комисията по информация и комуникации на Държавната дума на Русия, пред Telesputnik в края на март. 

"Руските потребители не просто имат алтернатива, те имат избор."

Влиянието на "Газпром"

Въпреки че няма директна политика за замяна на чуждестранни социални мрежи, правителството обеща данъчни облекчения и преференциални заеми за ИТ компаниите и служителите им могат да получат отложена военна служба. Политиците също така насърчават потребителите да преминат към местни доставчици.

Правителството може също да играе непряка роля в технологичното бъдеще на страната чрез сложна серия от инвестиции, които включват "Газпром" и неговото медийно подразделение.

Смяна на акционерите и ръководството в края на миналата година доведе до това, че "Газпром Медиа" придоби контролираща част от правата на глас на VK през декември, добавяйки към разрастваща се медийна империя, контролирана от държавния енергиен гигант. 

Неговите инвестиции може скоро да се изплатят след първоначалните проблеми. Търговията с акциите на VK, котирани в Лондон, беше спряна в началото на март, след като те паднаха почти до нула, тъй като западните инвеститори изоставиха руските активи.

Когато търговията с депозитарни разписки на VK беше възобновена в Москва миналата сряда след спиране, продължило повече от месец, те скочиха със 72% за една сесия от рекордно ниските стойности, което анализаторите свързваха с намалената чуждестранна конкуренция.

В края на 2020 г. "Газпром Медиа" придоби RuTube, платформа за видео хостинг, която има поразителна прилика с YouTube на Alphabet и чиито седмични потребители скочиха 5,5 пъти в началото на март, цитира компанията ТАСС.

Тези цифри може да се повишат, тъй като YouTube е под натиск от руския държавен регулатор на комуникациите "Роскомнадзор" и скоро може да понесе същата съдба като Facebook, Instagram и Twitter. 

Въпреки че са ограничени, тези сайтове понякога все още могат да бъдат достъпни с помощта на виртуални частни мрежи (VPN), търсенето на които в Русия нарасна главоломно. YouTube остава свободно достъпен. 

Но критиците казват, че RuTube има дълъг път да се конкурира с видео продукта на Google.

Броят на уникалните месечни потребители на RuTube е 17,7 милиона в края на декември, каза през февруари заместник-изпълнителният директор на "Газпром Медиа" Александър Моисеев. Това се сравнява с 89,5 милиона на YouTube в Русия през януари 2022 г., според Mediascope.

И докато видеоплейърът на RuTube работи добре, липсват алгоритмичните препоръки, които направиха YouTube толкова популярен, каза за "Ройтерс" Саркис Дарбинян, ръководител на правния отдел в групата за цифрови права "Роскомсвобода".

„Тези услуги не отговарят на качеството и скоростта на услугите, преди всичко американските, с които потребителите са свикнали“, каза Дарбинян.

"ВКонтакте" каза, че всичките му продукти са преминали „строго тестване“ преди пускането на пазара и че е пуснал 230 актуализации на продукти, за да подобри потребителското изживяване през последната година.

RuTube не отговори на искане за коментар.

Нови играчи?

Други местни алтернативи на популярните чуждестранни услуги стартираха съвсем наскоро. "Газпром Медиа" представи Yappy през ноември, съперник на платформата за споделяне на видео TikTok, която спря стрийминг на живо и нови качвания на видео в Русия.

От стартирането му около 3,2 милиона потребители в Русия са инсталирали Yappy, в сравнение с повече от 10 милиона за TikTok, според оценки до 27 март от Tracker Sensor Tower.

Rossgram, имитация на Instagram по име, дизайн и цветова схема, трябваше да стартира миналата седмица, но основателите му успяха да публикуват само видео на прототип часове след планираното време за стартиране.

Други разработчици казаха, че пускат черно-бяла, меланхолична алтернатива на американската платформа за споделяне на снимки, наречена „Грустнограм“. Трети изграждат алтернатива на Google Play Store. 

Друга услуга, която Горелкин и други правителствени фигури популяризираха през последните седмици, е приложението за съобщения Telegram, което привидно се възстановява от раздвоеното си минало с руската държава, която се опита неуспешно да го блокира през 2018 г.

Основателят на Telegram Павел Дуров също беше мозъкът зад "ВКонтакте", но избяга от Русия през 2014 г., след като съюзниците на Кремъл получиха контрол над платформата.

В края на 2021 г. синът на главния съветник на руския президент Владимир Путин за вътрешна политика беше назначен за ръководител на "ВКонтакте".

38-годишният Владимир Кириенко, който преди това беше първи вицепрезидент на държавната "Ростелеком", е син на Сергей Кириенко, първи заместник-началник на кабинета на президентската администрация и отговарящ за вътрешната политика.

Telegram казва, че нейните повече от 500 милиона потребители по света генерират над 500 милиарда гледания всеки месец. Платформата позволява спонсорирани съобщения със свързано съдържание в публични канали. Вече изключително популярна в Русия, платформата ще се възползва от всеки отлив на потребители от WhatsApp.

Използван от около 67 милиона души в Русия миналата година, според оценките на Insider Intelligence, WhatsApp остава достъпен засега.