Навлизането на Русия в криптовалута и злато напомня целите на Госплан

Всички индикации са, че Русия е по-фокусирана върху съживяването на провалилите се икономически системи от миналото, отколкото нещо наистина пионерско

18:30 | 4 април 2022
Обновен: 21:23 | 4 април 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Докато по-голямата част от света наблюдава с ужас как Владимир Путин напредва във военната си инвазия в Украйна, в същото време навлизането на Русия в биткойн, обвързаните със злато рубли и цифровите валути на централната банка предизвиква противоречиви чувства от страна на финансовите технологии и крипто ентусиастите, пише Изабела Каминска за Bloomberg.

От една страна, ходовете на Русия оправдават и легитимират визиите за алтернативни пари в света. От друга страна, те засилват амбициите на един измамен лидер, който е осъден от международната общност.

Всички индикации са, че Русия е по-фокусирана върху съживяването на провалилите се икономически системи от миналото, отколкото да продължи напред с нещо наистина пионерско. Като доказаталство е нетърпението на страната да фрагментира своята парична система в опит да постигне финансова автаркия.

Русия отговори на международните санкции през последните седмици, като поиска "враждебните държави" да плащат за природен газ в рубли, докато се предлага "приятелските" страни да могат да извършват плащания за същите ресурси в цифрови валути като биткойн. У дома населението, до голяма степен откъснато от международни платежни системи като Apple Pay, Visa и Mastercard, вече ще бъде насочено към управляваната от руската централна банка система MIR – вероятен предшественик на официална цифрова валута на централната банка.

Това не са прогресивни ходове, а завръщане към последния път, когато Русия заложи - безуспешно - на технолозите и науката за данни, за да се освободи от глобалната финансова система. Това беше в рамките на голямата визия на старата съветска планова икономика, известна като Госплан (Госуда́рственный пла́новый комите́т Совета Министров СССР), която се фокусира върху централно управление на разпределението на ресурсите между производители и потребители. Крайната цел беше напълно да се премахнат парите, но планиращите разбраха, че ще е необходим преходен период, включващ многостепенна парична система.

Целта на тази система беше да използва парите и цените по пасивен начин, за да улесни връзките между секторите, а не като средство за генериране на индивидуална печалба или натрупване на богатство, според Яков Фейгин, асоцииран директор на Програмата за бъдещето на капитализма в института Berggruen и експерт по съветския модел на планиране.

В крайна сметка имаше три форми на пари под системата на Госплан. Наличните рубли или „паричните рубли“ се изплащаха чрез заплати, които можеха да се използват на пазара на дребно в страната, но по контролирани начини. Безналичните рубли или „безкасовите рубли“ се третираха предимно като счетоводна система за използване между предприятията за улесняване на централното планиране и контрол. И накрая, имаше "переводни" рубли, или "прехвърляеми рубли", които да се използват като резервна валута за търговия с "приятелски“ страни в рамките на Съвета за икономическа взаимопомощ (СИВ). 

Търговията с неприятелски страни, ако трябва да случи, трябваше да се осъществява чрез неофициални канали за насрещна търговия, обикновено включващи корпорации, участващи в суапови сделки на база завишена цена. Тази търговия често се финансираше чрез акредитиви, издадени от банки в неутрални държави, които знаеха, че субектите са ОК за сделките поради нерегистрирани ценни книжа или пари, които държаха в трезорите си - криптовалутата на тяхното време.

До средата на 80-те години обаче системата видимо не успяваше да изпълни обещанията си за просперитет. Инфлацията, на цени в местна валута, нарасна до небето, недостигът на стоки се появяваше навсякъде и черният пазар работеше почти изключително с твърда валута като щатски долари, която съветската система не можеше да контролира.

Изкушаващо е провалът на Госплан да се припише на липса на данни или недостатъчна мощност за обработката им. Всъщност в някои икономически среди се твърди, че ако съветските специалисти по планиране имаха достъп до днешните мощни компютри и системи за машинно обучение, много от неправилното разпределение на капитала, довело до разпадането на СССР, може би нямаше да се случи. Този път, според теорията, "интернет на нещата" и изкуственият интелект са много по-склонни да накарат един демонетизиран Госплан да сработи.

Но това е опасно предположение. Повечето западни учени, специализирани в периода, са съгласни, че Госплан не се е провалил поради липса на данни или недостатъчна мощност за обработка. Той се провали, защото системата, базирана на квоти, се основаваше на несъответстващи стимули и насърчаваше корупцията в ръководените от държавата предприятия. Заетостта на системата с наблюдение на минали и настоящи поведения, междувременно, обезкуражава иновациите и свободното предприемачество.

Уликите обаче, че Русия може да е склонна да се движи в тази посока, независимо от тези прозрения, се увеличават откакто страната се озова в международните санкционни списъци през 2014 г.

През 2017 г. ме попитаха на събитие на руската дипломатическа служба дали изобилните запаси на евтина енергия на страната ще гарантират, че тя ще се справи добре в икономическа рамка, базирана на биткойн. Като символичния крипто циник в стаята, аз се пошегувах с нещо за това как приемането от венецуелските граждани на биткойн не е направило много за съживяването на богатата на енергия икономика – нещо, което все още важи през 2022 г.

Но след това дойдоха добре рекламираните усилия на Русия да премести официалните си валутни резерви от щатския долар към активи, деноминирани в юани, злато и по-неутрална позиция по отношение на крипто. През ноември 2020 г. кметството на Москва обяви, че планира да въведе усъвършенствана система за наблюдение на гражданите, за да събира цифровите профили на московчани, и беше в ход официална консултация относно цифровите валути на централната банка.

Може би най-показателното беше, че на 15 февруари - дни преди руската инвазия в Украйна - Банката на Русия обяви стартирането на своя пилотен проект за цифрова рубла.

С оглед наличната информация, може да е изкушаващо да заключим, че възходът на финтех и крипто може да е в полза за автокрации като Русия. Но това би било погрешно.

Като всяко оръжие, финансовите технологии, особено криптовалутата, в крайна сметка са неутрални. Може да се използват за добро или за лошо. Ако Русия продължи да насочва тези ресурси, за да закрепости финансовата си структура, да ограничи свободата и да се затвори от международната арена, историята подсказва, че ще направи голяма крачка назад. 

Изабела Каминска е основател и редактор на The Blind Spot. Преди това е прекарала 13 години във Financial Times, последно като редактор на FT Alphaville.