Западните компании се опасяват, че плащането на наем в Москва ще наруши санкциите

Credit Suisse и BAT сред наемателите в сгради, свързани с Millhouse на Роман Абрамович

11:14 | 28 март 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Няколко западни компании, които все още оперират в Русия, се опитват да определят дали плащането на наем на московските им офиси би нарушило санкциите поради потенциални връзки с инвестиционен инструмент на милиардера Роман Абрамович, пише Financial Times.

Банките Credit Suisse и Morgan Stanley, тютюневите групи Imperial Brands и British American Tobacco и адвокатските кантори Baker McKenzie и Dentons са част от наемателите на имоти в Москва, които са част от портфолиото на инвестиционната група Millhouse на Абрамович, според адресите, посочени на техните уебсайтове и маркетингови материали за сградите.

Несигурността относно плащанията на наемите подчертава практическите предизвикателства, пред които са изправени международните компании, които продължават да работят в Русия или все още се опитват да се измъкнат от страната след нейното нахлуване в Украйна.

Абрамович, собственик на футболния клуб "Челси", е включен в санкционните списъци на Обединеното кралство и ЕС, забранявайки на компании от тези юрисдикции да извършват плащания към него или бизнеса му.

Но отказът да плащат наем зараси спазване на санкциите може да доведе до изгонване на компаниите от техните помещения. „Договорните задължения не се изпаряват непременно поради санкции“, каза Джейсън Хънгърфорд, адвокат по санкциите в Mayer Brown.

„Санкциите правят правенето на бизнес в Русия все по-трудно, в много случаи невъзможно“, каза Хънгърфорд. „Все повече и повече компании просто искат да приключат и да се измъкнат.“

Според докладите Millhouse е купила комплекса White Gardens с две кули през 2013 г. Нейното портфолио в Москва включва и няколко други офис комплекса, като бизнес парка Krylatsky Hills от 31 325 кв.м, използван от Microsoft, Intel, BAT, Adidas и Johnson & Johnson; и Four Winds Plaza, използвани от Credit Suisse и Morgan Stanley, според уебсайтовете и брошурите.

Хората от три компании с офиси в обектите казаха, че се опитват да проследят напълно собствеността на сградите, което не може да бъде потвърдено от Financial Times.

Фирмените уебсайтове и промоционалните материали казват, че Millhouse отговаря за „управлението и експлоатацията“ на Krylatsky Hills и Four Winds Plaza като част от нейното „портфолио“.

Западните компании също са загрижени, че техният руски персонал може да бъде мишена за Кремъл, ако спазват санкциите.

„Предполагам, че руснаците ще имат много какво да кажат за решението да не плащат наем, каквато и да е позицията според британското законодателство“, каза един базиран в Обединеното кралство адвокат.

Dentons, Baker McKenzie и търгуваната в Лондон тютюнева група Imperial Brands обявиха напускането си от Русия този месец.

Трите планират да предадат руския си бизнес на местни субекти. Възможно е плащанията на наемите да бъдат забавени и след това направени от новите независими руски фирми, след като международните марки напуснат, каза един човек, информиран по въпроса.

Базираният в Обединеното кралство агент за недвижими имоти Knight Frank предлагаше офиси в два от обектите на Millhouse на уебсайта си по-рано този месец, но всички имоти в Русия вече са премахнати. Knight Frank заяви този месец, че ще прекъсне връзките си със своя независим лицензополучател в Русия.

Абрамович не е включен в списъка със санкции на САЩ, което означава, че може да е по-лесно за американските компании да продължат да плащат наем на имотите му. Въпреки това много групи прилагат санкционните списъци на Обединеното кралство и ЕС в световен мащаб, дори когато това не е законово изискване.

BAT и Imperial заявиха, че се изтеглят от Русия, докато Microsoft спря новите продажби там, а Adidas затвори руските си магазини и преустанови партньорството си с Руския футболен съюз.

И четирите, заедно с Credit Suisse и Johnson & Johnson заявиха, че ще се съобразят със санкциите. Intel не отговори на искане за коментар, но спря доставките за Русия. Baker McKenzie и Dentons отказаха коментар. Morgan Stanley каза, че „на практика не прави нов бизнес в Русия“ поради нахлуването в Крим и настоящата война.

Абрамович не е бил открит за коментар.