Руски кораби сменят флаговете с рекордна скорост, за да скрият връзките с Москва

Смяната на флаговете става, докато други руски плавателни съдове започнаха да изключват системите за идентификация

09:05 | 4 април 2022
Обновен: 13:50 | 4 април 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Много повече плавателни съдове под руски флаг от обикновено смениха флаговете си с тези на други държави през март, вероятно за да прикрият връзките си с Москва и да избегнат санкциите заради инвазията в Украйна, според морската консултантска компания Windward Ltd.

Общо 18 кораба, включително 11 товарни кораба от същия флот, преминаха на неруски флагове миналия месец, съобщи базираната в Тел Авив Windward. Това е повече от три пъти средното месечно за руските кораби. Това е и първият път, когато броят им достига двуцифрена стойност въз основа на данни от януари 2020 г.

„Някои от тези случаи може да сочат лоши актьори, които умишлено прикриват самоличността си, за да извършват бизнес, който няма да бъде разрешен според новите санкции“, каза компанията в доклад, споделен с Bloomberg News.

Смяната на флаговете става, докато други руски плавателни съдове от петролни танкери до яхти за милиони долари, собственост на олигарси, започнаха да изключват системите за идентификация и предаване на местоположението си, които винаги трябва да са включени, докато съдовете са в морето. Практиката помага да се избегне откриването им и може да представлява рискове за морската безопасност.

САЩ, Великобритания и други съюзници засилиха санкциите срещу Русия заради нейната инвазия в Украйна, която започна в края на февруари. Президентът на САЩ Джо Байдън издаде изпълнителна заповед на 8 март за забрана на вноса на руски петрол и газ, докато Обединеното кралство заяви, че постепенно ще прекрати вноса на петрол до края на годината. И двете страни, заедно с Канада, също забраниха на руски кораби да влизат в пристанищата си.

„Чуждестранните компании имат различни мотиви за преминаване от руския флаг, те искат техните кораби да могат да работят навсякъде без ограничения и в някои случаи по морални причини“, каза продуктовият мениджър на Windward Гур Сендер.

От 18-те кораба три са танкери - два от които превозват петрол, според Windward. Пет, които смениха знамена през март, са свързани директно с руски собственици. Единадесет товарни кораба са от същия флот, собственост на компания от Обединените арабски емирства, и всички те смениха флага с този на Маршаловите острови. Три кораба смениха флага с този на Сейнт Китс и Невис.

Смяната на флагове не е непременно нещо необичайно - понякога се случва поради промяна в собствеността или района на действие, каза Сендър. Средната месечна стойност за корабите на Сингапур през 2021 г. е 17 промени на флага, докато Япония има средно пет на месец тази година. Тези числа обаче остават постоянни. Промените в руския флот от 3300 съда внезапно скочиха, като никога не са надхвърлили повече от девет през нито един месец от януари 2020 г. насам, показват данните на Windward.

„Това, което прави промените на флага интересни, е, когато те се извършват в съответствие с търговските ограничения срещу конкретна държава, особено когато една от управляващите или собствениците на компании действително е регистрирана в същата тази ограничена страна“, каза Сендер.

В предупреждение от миналия май относно измамните практики на корабоплаване Министерството на финансите на САЩ предупреди, че „лоши участници могат да фалшифицират знамето на своите кораби, за да маскират незаконната търговия. Те могат също така многократно да се регистрират в нови държави („прескачане на флага“), за да избегнат откриване."

Практиката вероятно ще стане по-разпространена, ако войната в Украйна продължи, каза Иън Ралби, главен изпълнителен директор на I.R. Consilium, консултантска компания за морско право и сигурност. Корабите, плаващи под знамената на Маршаловите острови и карибската нация Сейнт Китс и Невис, е по-малко вероятно да привлекат вниманието и контрола.

„Всичко това е явен опит на руските корабособственици и оператори да се опитат да прикрият самоличността на корабите“, каза той. "Те искат да избегнат разкриването."