YouTube рискува да бъде забранена от Русия, след като Facebook вече бе обявена за незаконна

Миналата седмица YouTube забрани на руските военни да публикуват в сайта за видеоклипове в продължение на седем дни

14:00 | 22 март 2022
Обновен: 14:22 | 23 март 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Google, един от малкото американски корпоративни гиганти, които все още работят в Русия, е на път да загуби една от най-големите си опори в страната, тъй като напрежението с Кремъл продължава да ескалира.

Google закри рекламния си бизнес в Русия, като същевременно запази популярните си потребителски услуги, като YouTube. Но видео услугата се превърна в значителен източник на напрежение с правителството. Според вътрешен документ, видян от Bloomberg, YouTube забрани канал на руското министерство на отбраната - последното от поредицата действия, заради които от Googlе очакват да предизвикат спиране на дейността в страната.

Миналата седмица YouTube забрани на руските военни да публикуват в сайта за видеоклипове в продължение на седем дни, след като министерството нарече нахлуването си в Украйна "освободителна мисия" в два видеоклипа, които компанията премахна.

"Нашите политики забраняват съдържание, което отрича или омаловажава добре документирани насилствени събития, включително руската инвазия в Украйна", се казва в имейл от компанията.

Въпреки че Google не е затворила офиса си в Русия, през последните седмици компанията е започнала да премества служителите си от страната.

Откакто започна инвазията си в Украйна, руският президент Владимир Путин цензурира независимата преса в страната в опит да контролира информацията за войната, като същевременно наказва гражданите, които се противопоставят на правителствената гледна точка за инвазията. Той преследва и американски компании за социални медии. В понеделник Русия забрани Facebook и Instagram -  услуги на Meta Platforms Inc. и ги нарече "екстремистки" организации, което на практика ги криминализира. Страната също така ограничи работата на приложението на Twitter Inc.

Тактиката на Путин е да представи американските социални медии като крайнодесни сили, които заплашват руското общество.

Засега няма индикации, че продуктът за търсене на Google е изложен на риск. Според външни фирми за измерване Google остава най-използваната търсачка в Русия, побеждавайки местния доставчик Yandex NV. А YouTube е популярно място за гледане и публикуване на видеоклипове онлайн от обикновени руснаци, както и от поддръжници и критици на Путин.

Google спря рекламната си дейност в Русия в началото на март и заяви, че спазва всички изисквания за санкции. Но компанията запази основните си услуги, като търсене и карти в страната, "за да осигури достъп до глобална информация и перспективи", пише Кент Уокър, главен юридически директор на Google, в публикация в блога си.

Руското правителство е работило за адаптиране на информацията, достъпна в Google, много преди инвазията в Украйна. Миналата есен руските съдилища принудиха интернет гиганта да премахне приложение за гласуване на опозиционни лидери, а след това наложиха ежедневно нарастваща глоба на компанията за това, че е изтеглила канал в YouTube на поддръжник на Путин.

В петък руският медиен регулатор Роскомнадзор обвини YouTube, че пуска реклами, призоваващи към саботаж на железопътните системи в Русия и Беларус. Агенцията заяви, че съдържанието "ясно демонстрира антируската позиция" на Google и определи поведението на компанията като "терористично". (Говорител на YouTube заяви, че компанията е премахнала рекламите, тъй като са нарушили правилата ѝ.)

След нахлуването на Русия Google стана по-агресивна в модерирането на проруски медии. Първоначално YouTube ограничи подкрепяните от държавата медии, като RT, като ги забрани извън Русия. Google също така ги премахна от търсенето на новини.

На 11 март YouTube заяви, че е премахнал над 1000 канала, свързани с инвазията, които нарушават политиките му за съдържание.

Русия може да забрани YouTube тази седмица, съобщи подкрепяната от държавата информационна агенция РИА Новости в петък.

Междувременно Google работи неофициално, за да защити своите служители. Според запознати, Google е имала 244 души, базирани в офиса си в Москва и е съдействала на тези, които се интересуват от преместване този месец. Компанията също така е преместила персонала си от около 50 души в Украйна.

Според вътрешен бюлетин на Google, компанията е уведомила служителите си, че нейният персонал "работи денонощно, за да осигури безопасност и сигурност, както и друга подкрепа" на служителите в Украйна.

Усилията на Google да изтегли от Русия рекламния си бизнес, но не и потребителските си продукти, не преминаха гладко. Според запознати със ситуацията, руските създатели на YouTube, които вече не получават приходи от реклама на своите видеоклипове, са задръстили каналите за поддръжка на компанията с гневни тиради и заплахи. Компанията заяви, че продължава да предоставя подкрепа на създателите.

Популярността на YouTube може да накара руските власти да се замислят дали да спрат услугата. От друга страна, новите строги медийни закони на страната, насочени срещу вътрешните критици, могат да постигнат целите на разправата с инакомислещите, както и на пълната забрана на видеосайта.