Никой в Европа няма да плаща с рубли за газ, Русия обмисля да приема биткойн

Плащанията в рубли биха подкрепили руската валута, която се срина след инвазията на 24 февруари

10:39 | 25 март 2022
Обновен: 12:32 | 25 март 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Лидери от някои държави-членки на Европейския съюз заявиха в четвъртък, че искането на Русия "неприятелските" страни да използват рубли, за да купуват нефт и газ, може да наруши договорите за доставка. В същото време председателят на комисията по енергетика на Държавната дума на Русия заяви, че страната може да приема плащания в националните валути на приятелски държави или дори криптовалута.

Искането на президента Владимир Путин в сряда за плащания в рубли доведе до нов скок на европейските цени на газа и допълни притесненията относно прекъсвания на доставките в ЕС, който получава около 40% от своя газ от Русия.

Германия и Италия заявиха, че този ход може да наруши договорите за доставка на енергия. Германският канцлер Олаф Шолц каза, че валутата, която германските компании трябва да плащат за руските изкопаеми горива, е фиксирана в техните договори.

„Навсякъде има фиксирани договори, като валутата, в която се плащат доставките, е част от тези договори... в повечето случаи пише евро или долари“, каза Шолц при пристигането си на срещата на върха на ЕС в Брюксел в четвъртък.

Това беше подкрепено от италианския премиер Марио Драги. „Това основно е нарушение на договора, това е важно да се разбере“, каза той.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се съгласи и каза, че този ход е опит за заобикаляне на санкциите на ЕС срещу Русия.

"Няма да позволим санкциите ни да бъдат заобиколени. Времето, когато енергията можеше да се използва за изнудване, отмина", каза тя.

Плащанията в рубли биха подкрепили руската валута, която се срина след инвазията на 24 февруари. Речта на Путин вдигна рублата с 9% спрямо долара в сряда.

Анализатори казват, че плащанията в рубли ще бъдат възможни, без да се нарушават санкциите на ЕС, които не засягат пряко доставките на петрол и газ, а са насочени към банки, които биха могли да участват в транзакции с рубли. 

Основният руски износител на газ "Газпром" има повече от 40 дългосрочни споразумения за газ с европейски контрагенти, като Европа плаща стотици милиони евро на ден на Москва за изкопаеми горива.

Според "Газпром" около 97% от продажбите му на газ за Европа и други страни към 27 януари са били уредени в евро или щатски долари.

Прекъсването на руския внос на петрол и газ би засегнало някои страни от ЕС по-силно от други. Германия, най-голямата икономика и потребител на енергия в Европа, получава 18% от руския износ на газ и 11% от износа на петрол.

Президентът на Литва Гитанас Науседа каза, че "не се плаши" от искането на Путин, тъй като Латвия не внася руски суров петрол и може да замени руския газ с втечнен природен газ от другаде.

„Никой няма да плати в рубли“, каза словенският премиер Янез Янша.

Биткойн за газ?

Русия обмисля да приеме биткойн като плащане за своя износ на петрол и газ, според високопоставен депутат от руската Дума, цитиран от Би Би Си.

Павел Завални заяви, че на "приятелските" страни може да бъде разрешено да плащат в криптовалута или в местните си валути.

Завални, който оглавява комисията по енергетика на Държавната дума на Русия, каза в четвъртък, че страната проучва алтернативни начини за получаване на плащане за износ на енергия.

Той каза, че Китай и Турция са сред "приятелските" страни, които "не са участвали в натиска на санкциите".

„Ние предлагаме на Китай от дълго време да премине към сетълмент в национални валути за рубли и юани“, каза Завални. "С Турция това ще бъде лири и рубли."

„Можем също да търгуваме с биткойни“, добави той.

Според анализатори Русия може да се възползва от приемането на популярната криптовалута, въпреки рисковете.

„Русия много бързо усеща въздействието на безпрецедентните санкции“, каза Дейвид Броудсток, старши научен сътрудник в Института за енергийни изследвания в Сингапур. „Има нужда да се подкрепи икономиката и в много отношения биткойн се разглежда като актив с висок растеж."

Той обаче отбеляза, че стойността на биткойн е нараснала с цели 30% тази година. За сравнение, доларът се търгува в рамките на 5% спрямо еврото.

„Ясното приемане на биткойн, в сравнение с други традиционни валути, въвежда значително по-голям риск при търговията с природен газ“, каза Броудсток.

„Освен това, един от основните „приятелски“ търговски партньори за Русия е Китай, а криптовалутата е забранена за използване в Китай“, добави той. "Това ясно ограничава потенциала за плащане с помощта на биткойн."
   
Има опасения, че руските олигарси може да използват виртуални валути, за да избегнат санкции.

Това подтикна правителството на Украйна, както и американските и европейските политици да поискат от платформите за криптовалута да забранят всички руски потребители.

Но много фирми изключиха тази възможност.

„Някои обикновени руснаци използват криптовалутата като спасителен пояс сега, след като валутата им се срина“, каза Брайън Армстронг, главен изпълнителен директор на фирмата за криптовалути Coinbase.

„Много от тях вероятно се противопоставят на това, което прави тяхната страна, а забраната също би им навредила“.