Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Руският регулатор блокира Google News заради конфликта в Украйна

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, "Бизнес старт", 24.03.2022 г.

13:10 | 24 март 2022
Обновен: 14:19 | 24 март 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Руският комуникационен регулатор блокира услугата за новини на Google на Alphabet Inc, като я обвини, че позволява достъп до това, което той нарича фалшив материал за военната операция на страната в Украйна. Това съобщи Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Живка Попатанасова.

„Потвърдихме, че някои хора срещат затруднения с достъпа до приложението и уебсайта на Google Новини в Русия и че това не се дължи на технически проблеми от наша страна“, се казва в изявление на Google.

„Работихме усилено, за да запазим информационните услуги като Google News достъпни за хората в Русия възможно най-дълго.“

Интерфакс съобщи, че регулаторът "Роскомнадзор" е действал по искане на офиса на главния прокурор на Русия.

„Въпросният американски онлайн ресурс за новини предоставя достъп до множество публикации и материали, съдържащи неавтентична и обществено важна информация за хода на специалната военна операция на територията на Украйна“, заяви регулаторът, цитиран от Интерфакс.

Нов руски закон забранява докладването на всяко събитие, което може да дискредитира руските военни. Русия официално нарича инвазията си в Украйна "специална военна операция", като на медиите дори е забранено да използват думата "война".

Попов коментира и споразумението между Spotify Technology SA и Google за предлагане на алтернативен метод за плащане в приложението за потребителите.  Музикалната стрийминг услуга и Alphabet Inc. обявиха сделката в сряда, като по този начин приложението на Spotify в рамките на Google Play ще предлага избор между алтернативния метод на плащане и този на Google, който взема до 30% от приходите.

За да избегне тази такса, Spotify не позволяваше на потребителите да се регистрират за платени услуги чрез приложението на Google и те се пренасочваха към уебсайта на музикалната компания.

Какво може да е бъдещето на Toshiba след отказа на акционерите компанията да бъде разделена може да гледате във видеото.

Повече новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.