Почти 200 000 руски работници все още са на заплата в западни компании

Мултинационалните фирми все още изплащат заплати въпреки обещанията си да прекратят дейността в страната след инвазията в Украйна

19:10 | 20 април 2022
Обновен: 21:10 | 20 април 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Мултинационални компании продължават да плащат заплати на почти 200 000 работници, базирани в Русия, въпреки обещанията си да прекратят дейността си в страната. Това поражда страхове от масови съкращения и национализации след като надеждите за бърз край на войната в Украйна се изпаряват, предават от Financial Times. 

Редица западни компании като Renault и McDonalds се ангажираха да продължат да изплащат заплати на хиляди работници дори след спирането на дейността им в страната. Анализатори на Financial times изчисляват, че поне 188 000 работника в Русия все още са на заплата.

Бройката им вероятно е много по-голяма, тъй като крупни работодатели като Yum Brands, собственост на KFC, и Coca-Cola не са потвърдили дали все още плащат на персонала си.

Кметът на Москва Сергей Собянин предупреди в понеделник, че сред служителите на чуждестранни компании „около 200 000 са под риск от загуба на работните си места“ и добави, че властите са одобрили план на стойност 3.36 милиарда рубли (41.4 милиона долара) за тези рискови групи.

Докато служителите в офисите на компании като Boston Consulting Group, Linklaters и McKinsey се местят в други държави, работниците в производството, търговията и потребителския сектор ще понесат тежестта на затварянията, в случай че компаниите не намерят перспектива за скорошно отваряне.

Крис Берг, управител на Levi Strauss, сподели, че компанията за дънки продължава да изплаща заплати на около 800 служители в Русия. Но той добави, че „ако нещата продължават така, не съм оптимист, че ще можем да се върнем обратно към бизнеса си в скоро време“.

Според руския закон фирмите са задължени да продължат да изплащат заплати на служителите си дори след като прекратят дейността си, каза Питър Файндинг, адвокат по трудово право в FisherBroyles.

Опциите включват плащане на служителите както обикновено, изплащане на шестмесечни заплати в комбинирани пакети за обезщетение или пренасочване на служителите към области на бизнеса, които не са засегнати от спирания, каза той.

Работодателите може също да се съгласят да задържат персонала на намалени заплати, докато операциите са преустановени, добави той, като каза, че служителите няма да имат много възможности за договаряне при този сценарий.

Ikea се ангажира да плаща на руския си персонал за три месеца до края на май, един месец над двумесечните плащания при съкращаване, изисквани от руското законодателство.

Един служител каза, че някои негови колеги от време на време влизали в изоставените магазини, за да актуализират документи, но се страхували от безработица през следващите месеци. Компанията отказа да каже дали ще уволни персонала.

Според проучване на BCG, мнозинството от инвеститорите смятат, че ще отнеме две до пет години, преди западните компании да могат да се върнат в Русия.

Файндинг, който има опит в консултирането на мултинационални компании с руски операции, заяви, че работодателите вероятно ще уволнят неактивните работници, вместо да продължат да плащат заплати в продължение на години. „Би било много хубаво да продължат да им плащат, но не особено комерсиално“, каза той.

Разходите за заплати не са особена тежест за големите компании, тъй като минималната заплата в Русия е около 12 500 рубли (156 долара).

McDonalds, който регистрира приходи от 23 милиарда долара през изминалата година, продължава да плаща заплати на служителите си в Русия и оценява месечните си разходи в страната на 50 милиона долара.

Много западни компании обаче изпитват затруднения при изпращането на пари заради санкциите, като в същото време няма как да генерират приходи при спряла дейност. Може да им се наложи да изплащат заплати от резервите си, които скоро могат да се изчерпат, смята Файндинг.

„Очакваме вълна от фалити и ликвидации в Русия“, каза той. „На теория, когато работодател в Русия изпада във фалит той е задължен да плати на персонала си преди това да се случи. Ако нямат пари обаче, те не могат да го направят“.

Руското правителство вече прави стъпки, за да избегне масовата безработица като прие пакет от 40 милиарда рубли, които трябва да помогнат на 400 000 работници според премиера Михаил Мишулин.

Някои висши служители на чуждестранни компании изразиха опасения, че Москва може да конфискува собствеността на западните фирми или да позволи присвояване на интелектуалната им собственост.

„Руското правителство прие закон, според който може да се национализира собствеността на бизнес, който прекратява дейността си в страната“, каза Берг. „Те могат буквално да ни вземат запазената марка“.

Джон Гербен, адвокат по патенти и търговски марки, казва, че вече има подадени молби за използване на лога, подобни на това на McDonalds, Кока кола и други западни марки.

Някои компании като British American Tobacco са прехвърлили бизнеса си на руски партньори. Такъв ход може да запази работните места и след излизането им от пазара.

В такъв случай служителите са несигурни как ще бъдат третирани от новия си работодател. Един работник на мултинационална компания сподели, че не е сигурен как ще получава заплатата си. „Руската фирма плаща дори на собствените си служители в плик“, казва той, позовавайки се на широко разпространена практика за избягване на данъци.

Началото на уволненията зависи от натиска, който ще окажат западните потребители. Лаура Мари Едингер-Шонс, професор по устойчиви бизнес практики в Университета в Манхайм, прогнозира усилен натиск над бизнеса да уволни руските си служители след като войната продължава и се появяват доказателства за жестокости.

„Настроенията се промениха след Буча“, каза тя. „Хората започват да осъзнават, че това не е само Путин. Голяма част от руските граждани подкрепят или приемат това, което се случва“.

Въпреки западните настроения обаче „голяма част от компаниите смятат, че ще има завръщане в някакъв момент“ според експерт по преструктуриране с опит в държави от бившия Съветски съюз. Той отбелязва, че фирмите спират дейността си, но не напускат Русия напълно.

„Ние искаме да окажем възможно най-голям натиск върху Русия“, каза Едингер-Шонс. „Дори уволнението на хора, които не са виновни за войната, може да засили натиска“.

Експертът по преструктуриране обаче смята, че загубата на работни места по скоро ще затвърди настроенията в Русия срещу запада.

„Рано или късно ще видим десетки хиляди души, които са работили в западни фабрики, но са останали безработни“, казва той. „Това може да се използва като политически аргумент от руското правителство, за да каже „вижте какво правят тези западни компании, не е трябвало да им се доверяваме“.