Защо не трябва да бъркаме пика на петрола с цената на бананите

Не само търсенето на петрол изглежда ще достигне своя връх по постоянен начин; това се отнася и за търсенето на всички изкопаеми горива

07:54 | 14 февруари 2023
Автор: Натаниел Булард
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Преди четири години Гай Дебел, тогава заместник-управител на Централната банка на Австралия, изнесе реч за изменението на климата и икономиката. В нея той каза, че отговорът на централната банка на шоковете в предлагането в исторически план е бил „да се разгледа въздействието върху цените, при презумпцията, че въздействието е временно“.

Като пример той цитира цените на бананите след тайфуна през 2011 г.: скокът на цените беше достатъчен, за да повиши инфлацията с 0,7%, но след като реколтата се върна към нормалното си ниво, инфлацията се уталожи – и следователно бананите не бяха грижа на централния банкер.

Речта си заслужава да бъде припомнена не заради бананите, а заради въпросите, които Дебел повдигна след това. Ами ако изменението на климата е нещо, което централните банки не могат просто да „преживеят“? Ами ако въздействията му не са „временни и дискретни“, както след този циклон от 2011 г., а по-постоянни?

Сещам се за речта днес, след като прочетох най-новата енергийна перспектива на BP Plc. Според BP световното търсене на петрол вече е достигнало своя връх. Дори при най-консервативния си сценарий („Нов импулс“), фирмата поставя пика на петрола зад гърба ни и вижда спад на търсенето с около една четвърт до средата на века. При по-агресивни сценарии търсенето ще спадне много повече, с почти 80%, в нетно нулево бъдеще.

Но това не е първият път, когато BP обявява пика на петрола. За първи път го направи през 2020 г. След това прогнозира много по-малък бъдещ спад, отколкото прогнозите за 2023 г. През 2020 г. не се очакваше Covid-19 да измести трайно надолу търсенето на петрол в базовия сценарий. Пандемията беше, както би могъл да каже Дебел, временна и дискретна.

Днес сме в друг шок – енергийният шок след нахлуването на Русия в Украйна – но той също е различен от 2020 г. Имахме още три години на натиск за разработване и внедряване на електрически превозни средства и бъдещите въздействия върху търсенето на петрол изглеждат по-ясни. Все по-възможно е да се замени петрола в автомобилния транспорт; повече от това, все повече се очаква това заместване да се случи в глобален мащаб. Но не само петролът е мястото, където въздействието на войната изглежда почти постоянно.

В своите структурни отговори на войната Европа преначертава енергийните карти по начини, които може да се окажат дълготрайни. Газовите мрежи от точки на изток вече са тапи, а не захранваща линия. Някои са били взривени и вероятно никога няма да доставят и молекула метан. Сега САЩ са (вероятно) най-големият доставчик в света на втечнен природен газ, а Европа, а не Азия, е най-големият купувач.

Вятърът и слънчевата енергия заедно са по-голям източник на електроенергия от въглищата или газа в Европейския съюз, дори с възстановяването на потреблението на въглища през миналата година поради ограниченото снабдяване с газ. Общото производство на електроенергия от изкопаеми горива в ЕС може да спадне с още 20% тази година, според мозъчния тръст Ember.

Вълна от политики в Европа и САЩ също трансформират енергийната търговия. Част от това е политика в областта на климата, като например закона на ЕС Fit for 55, насочен към намаляване на емисиите с 55% до 2030 г. Част от това е индустриална политика, като например многото разпоредби за местно производство на Закона за намаляване на инфлацията в САЩ.

И навсякъде има тласък за намаляване на излагането на вносна енергия. Това не означава, че е напълно възможно да се намали тази експозиция (особено с вероятност ОПЕК да допринесе с по-голям дял от доставките на петрол с течение на времето). Единственият начин да постигнете експозиция до нула е да се откажете напълно от вноса.

През 2020 г. BP все още наричаше основния си случай „бизнес както обикновено“. Три години по-късно основният случай е „Нов импулс“. Тази промяна не изглежда временна или дискретна на езика на централния банкер. Вместо това изглежда като нещо постоянно. И не само търсенето на петрол изглежда ще достигне своя връх по постоянен начин; това се отнася и за търсенето на всички изкопаеми горива.

Коментирайки онлайн доклада на BP, Кингсмил Бонд, енергиен стратег в изследователската организация с нестопанска цел RMI, каза, че петролната компания „вика време за ерата на изкопаемите горива“. Това следва същия призив, идващ от мозъчни тръстове, „тогава МАЕ, сега петролна компания“, добави той. „Консенсусът се променя и то бързо.“ Пикът на изкопаемите горива е тук. Технологичният импулс към декарбонизация е новият бизнес както обикновено.

Натаниел Булард е старши сътрудник на BloombergNEF и Bloomberg Green. Той е рисков партньор във Voyager, инвеститор в климатични технологии на ранен етап.