След скока на петрола Saudi Aramco увеличава инвестициите в производството

Компанията иска да повиши капацитета за производство на суров петрол до 13 милиона барела на ден от 12 милиона до 2027 г.

09:01 | 21 март 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Saudi Aramco ще увеличи разходите и ще издаде бонус акции, тъй като скокът на петрола до над 100 долара за барел ще ускори плана на компанията за увеличаване на производството.

Фирмата от Саудитска Арабия, подобно на конкуренти като BP Plc и Chevron Corp., претърпя рязък обрат от 2020 г., когато пандемията от коронавирус намали търсенето на енергия и я принуди да отложи няколко проекта.

Нетната печалба нарасна до 110 милиарда долара през 2021 г., повече от двойно повече от 49 милиарда долара спрямо година по-рано, съобщи Aramco в неделя. Държавната компания вероятно ще увеличи капиталовите разходи до между 40 милиарда и 50 милиарда долара тази година, в сравнение с 32 милиарда долара през 2021 година.

Aramco, най-големият износител на енергия в света, прогнозира по-голям ръст на инвестициите до средата на десетилетието. Това го отличава от много конкуренти, които намаляват изкопаемите горива, за да намалят въглеродните емисии. Aramco заяви, че потреблението на петрол и газ ще остане силно в продължение на десетилетия и че нарастването на цените подчертава необходимостта от повече проучвания.

Компанията иска да повиши капацитета за производство на суров петрол до 13 милиона барела на ден от 12 милиона до 2027 г., проект, който ще струва милиарди долари. И се опитва да увеличи добива на газ с повече от 50% до 2030 г.

„Необходими са значителни нови инвестиции, за да се отговори на растежа на търсенето, на фона на по-широк спад на инвестициите нагоре по веригата в индустрията в световен мащаб“, каза Aramco в неделя.

Aramco също ще се съсредоточи върху синия водород и съоръженията за улавяне на въглерод, необходими за производството му. Горивото отделя само водна пара при изгаряне, което го прави по-малко замърсяващо от петрола, газа и въглищата. Но технологията за масово производство все още е недоказана и е малко вероятно да има значителен глобален пазар преди 2030 г.

Непроменен дивидент

Aramco избра да запази дивидента си - основен източник на доходи за саудитското правителство, което държи 98% от акциите - непроменен за 2021 г. на 75 милиарда долара. Няколко анализатори очакваха увеличение. Morgan Stanley каза миналата седмица, че Aramco има „достатъчно“ място, за да увеличи изплащането в брой до около 94 милиарда долара. Прогнозната доходност от дивиденти на компанията е 3,3%, по-ниска от тази на всички големи петролни компании в САЩ и Европа. 

Все пак Aramco заяви, че ще издаде една бонус акция за всеки 10 притежавани акции. Акциите нараснаха с 3,4% в неделя в Рияд до 43,25 риала. Това е ръст с 21% от края на 2021 г. и е близо до рекордно високо ниво.

Мярката за дълг към собствен капитал падна до 14,2% в края на миналата година. Сега е под самоналожения от компанията таван от 15% за първи път от средата на 2020 г.

Aramco успя да намали съотношението до голяма степен благодарение на свободния паричен поток, който нарасна до 108 милиарда долара през 2021 г., от 49 милиарда долара година по-рано. Това позволи на компанията да покрие дивидента, без да набира дълг, за разлика от 2020 г.

Печалбата след облагане с данъци се покачи до 36 милиарда долара през четвъртото тримесечие въз основа на изчисленията на Bloomberg. Това е най-високото ниво поне от началото на 2018 г. 

Възстановено търсене на петрол

Глобалното търсене на петрол вероятно ще се върне към нивата отпреди пандемията - приблизително 100 милиона барела на ден - до края на 2022 г., според главния изпълнителен директор Амин Насър. Използването на авиационно гориво все още е надолу с около 2 милиона барела на ден, каза той.

Преди нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари, търговците на енергия прогнозираха по-бързо връщане към нормалността. Мнозина сега виждат последиците от войната - която предизвика допълнителен скок в цените на петрола и газа - потискащи търсенето в някои региони.

„Докато геополитическите фактори създадоха нова несигурност, ние очакваме търсенето на петрол да продължи да расте до края на десетилетието“, каза Насър пред репортери. „Ние се ръководим от убеждението, че нуждата на света от достъпна, надеждна и устойчива енергия ще продължи да расте. И това бъдеще включва нефта и газа, които играят ключова роля."

Компанията обмисля няколко възможности в Азия, каза той. Такива сделки вероятно ще се съсредоточат върху разширяването на бизнеса на Aramco надолу по веригата, който включва дъщерното дружество за рафиниране и химикали Sabic.

Химикали

Aramco заяви, че ще се опита да увеличи капацитета си за преработка на петрол до химикали до 4 милиона барела на ден, без да дава времева рамка. Търсенето на химикали за производство на пластмаси и композити, които се използват в мобилни телефони, автомобили и телевизори, нарасна през последната година.

По-рано този месец Aramco съживи дискусиите за изграждане на многомилиарден комплекс за рафиниране и нефтохимикали в Китай с Norinco, държавна компания в сектора на отбраната. Междувременно милиардерът Гаутам Адани проучва възможности за инвестиции в Индия с Aramco, в области като химикали и торове, съобщи Bloomberg миналата седмица.

Атаки по инфраструктурата

Йеменските бунтовници хути атакуваха няколко обекта в Саудитска Арабия с дронове и ракети рано в неделя, включително някои, управлявани от Aramco. Насър каза, че ударите срещу склад за гориво в Джазан в югозападната част на кралството и завод за втечнен газ в град Янбу на Червено море, не са причинили никакви наранявания или са повлияли на дейността на компанията.

Подкрепяните от Иран хути редовно атакуваха Саудитска Арабия през последните две години, въпреки че рядко причиняват големи щети. Коалиция, включваща Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, започна военна кампания в Йемен през 2015 г. срещу хутитите, след като те свалиха международно признатото правителство.