Saudi Aramco отчете изключителната годишна печалба от $161 млрд. и увеличи дивидента

Войната на Русия и увеличеното производство са отговорни за 46% ръст на печалбата на най-голямата енергийна компания в света спрямо 2021 г.

21:02 | 12 март 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Saudi Aramco неочаквано увеличи дивидентите си и заяви, че ще увеличи разходите, докато преценя как да използва лавината от пари, генерирани от миналогодишния скок на цените на петрола и природния газ.

Най-голямата енергийна компания в света реализира нетни приходи за цялата година от 161 милиарда долара, най-много, откакто излезе на борсата и с 46% повече от 2021 г. Представянето ѝ беше подкрепено от нахлуването на Русия в Украйна, което разбуни петролните пазари, и алиансът ОПЕК+, който увеличи производството.

Aramco увеличи дивидента си - ключов източник на финансиране за правителството на Саудитска Арабия - до 19,5 милиарда долара за последното тримесечие, което е с 4% повече от предходния тримесечен период.

Американски и европейски партньори като Chevron Corp. и Shell Plc също отчитат рязък ръст на печалбите и връщат милиарди долари на акционерите чрез по-големи дивиденти и обратно изкупуване. Aramco досега се фокусираше върху използването на допълнителните пари за увеличаване на производството.

Американската ExxonMobil отчете печалба от 55,7 млрд. долара, а британската Shell отчете 39,9 млрд. долара.

След като Западът до голяма степен избягва руския петрол и газ в резултат на санкциите, наложени на Москва заради нейната инвазия в Украйна, петролните държави от Близкия изток, като Саудитска Арабия, сега имат нов пазар в Европа след години на фокус върху продажбите в Азия. Saudi Aramco вижда Европа като пазар на бъдещето поради променящата се геополитика и стремежа ѝ да замени целия внос на енергия от Русия най-рано до средата на 2024 г.

Саудитска Арабия беше най-бързо растящият от всички големи доставчици на петрол за Европейския съюз през третото тримесечие на миналата година, с 9,1% пазарен дял от вноса на суровината, в сравнение с 5,1% средно миналата година, според Евростат.

През последните месеци саудитският министър на енергетиката Абдулазиз бин Салман сигнализира, че кралството се стреми да доставя повече суров петрол на Европа.

Цените на суровия петрол паднаха от 125 долара за барел от средата на 2022 г., като Brent спадна с още 3,6% тази година до под 83 долара за барел. Това е причинено до голяма степен от това, че Федералният резерв на САЩ остава ястребов по отношение на инфлацията и инвеститорите вече не очакват, че лихвените проценти ще се понижат до втората половина на 2023 г.

Коригираната печалба на компанията отслабна до около 31 милиарда долара между октомври и декември, според оценки на Bloomberg, спад от 42 милиарда долара през третото тримесечие. Aramco ще публикува пълен финансов отчет в понеделник.

Sabic, химическа фирма, контролирана от Aramco, отбеляза спад на приходите в края на 2022 г., тъй като глобалното икономическо забавяне натежа върху потреблението на всичко - от пластмаси до строителни материали.

Китайски ръст

Много търговци все още смятат, че петролът ще се повиши по-късно тази година, може би обратно до 100 долара за барел, тъй като икономиката на Китай се възстановява с края на блокирането заради коронавируса.

Търсенето в Китай и Индия, два от основните пазари на Aramco, е стабилно, каза главният изпълнителен директор Амин Насър пред репортери в неделя. Потреблението на петрол вероятно ще достигне рекорда от 102 милиона барела на ден до края на 2023 г., каза той.

„Европа може да е била засегната малко поради конфликта между Русия и Украйна и икономическите ветрове“, каза той. „Но в останалата част от света, където отиват повечето от нашите доставки, виждаме нарастване на търсенето.“

Aramco повтори, че има твърде малко инвестиции в световен мащаб в производството на петрол и газ и предупреди, че затегнатият пазар може да доведе до скок на цените.

„Като се има предвид, че очакваме петролът и газът да останат от съществено значение в обозримо бъдеще, рисковете от недостатъчно инвестиране в нашата индустрия са реални – включително чрез допринасяне за по-високи цени на енергията“, каза Насър в изявление на компанията.

Саудитска Арабия критикува западните правителства и енергийни фирми, че се опитват да преминат към чиста енергия твърде бързо. Aramco, за разлика от тях, харчи милиарди долари, за да увеличи дневния си петролен капацитет до 13 милиона барела до 2027 г. от 12 милиона, а добивът на газ с повече от 50% през това десетилетие.

Aramco е похарчила 37,6 милиарда долара за капиталови проекти през 2022 г. и ще увеличи цифрата до между 45 и 55 милиарда долара тази година, се казва в съобщението. В допълнение към петрола, компанията инвестира сериозно в по-чисти горива, включително водород.

Пълният годишен дивидент от 75,8 милиарда долара – най-големият в света за публична компания – беше лесно покрит от свободен паричен поток, който скочи до почти 149 милиарда долара.

„Ние се стремим да го поддържаме на това ниво и да го развиваме през годините“, каза главният финансов директор Зиад Ал-Муршед за дивидента.

Aramco също ще издаде една бонус акция за всеки 10 притежавани акции.

Коефициентът на задлъжнялост, мярка за нетния дълг към собствения капитал, падна още повече в отрицателна територия, тъй като финансите на фирмата се подобриха. Той спадна до -7,9% от -4,1% в края на септември.

Производството на суров петрол е средно 10,5 милиона барела на ден през 2022 г., най-високото ниво за кралството. Това дойде, когато Организацията на страните износителки на петрол и нейните партньори – група от 23 държави, водени от Саудитска Арабия и Русия – избраха да изпомпват повече след дълбоките съкращения на доставките през 2020 г., когато Covid-19 удари петролния пазар.

Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман посочи, че алиансът ще остави квотите си непроменени поне до края на годината.

Aramco, базирана в Дахран в източна Саудитска Арабия, извърши първично публично предлагане през 2019 г. Правителството все още притежава около 98% от акциите, които не бяха променени в неделя в Рияд на 32,80 риала.

Aramco има пазарна стойност от $1,9 трилиона, на второ място в света след Apple Inc.

„Генерирането на парични средства на Saudi Aramco трябва да остане стабилно тази година — макар и по-слабо от извънредните нива, наблюдавани през 2022 г. — на фона на все още благоприятни цени и устойчиви маржове на рафиниране, оставяйки място за по-високи дивиденти, сливания и придобивания надолу по веригата и поддържайки комфортно ливъридж под целта от 5-15%”, пише Bloomberg Intelligence.