Saudi Aramco изпревари Apple и стана най-скъпата компания в света

Скока в цените на петрола даде аванс на енергийната компания, докато спада в техно акциите удари производителя на Iphone

12:10 | 12 май 2022
Обновен: 14:51 | 12 май 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Reuters
Снимка Reuters

Saudi Aramco зае позицията на Apple и стана най-скъпата компания в света след като цените на петрола вдигнаха акциите на най-големия петролен износител в света до рекордни равнища, предава Financial times.

Пазарната капитализация на саудитската петролна компания достигна 2.426 трилиона долара и изпревари тази на Apple от 2.415 трилиона долара.

Това е първият път, когато Saudi Aramco си възвърна първото място от 2020 г. насам и следва по-засилената разпродажба на технологични акции от началото на годината.

Apple стана първата компания, която достигна пазарна капитализация от 3 трилиона долара в началото на януари, въпреки че акциите й пострадаха през последните месеци, тъй като инвеститорите преоцениха високите оценки в технологичния сектор в светлината на обрат в паричната политика и притеснения, че инфлацията ще повлияе на покупателните навици на потребителите.

Производителят на iPhone е в по-добра позиция от някои технологични компании, като е паднал с 19 процента от най-високото си ниво през януари. Акциите на Apple поевтиняха с 5,2% до $146,50 в сряда в Ню Йорк, поставяйки цената на акциите на най-ниското си ниво от ноември.

1ва графика

Докато Apple наскоро записа третото си най-добро тримесечие за приходи досега, главният изпълнителен директор Тим Кук каза, че недостигът на доставки и ограниченията в Китай се очаква да струват на компанията до 8 милиарда долара през това тримесечие.

Някои анализатори поставиха под съмнение сравняването на компаниите, като се има предвид, че Apple е публична компания, основана в гараж в Калифорния през 1976 г., докато Saudi Aramco е подкрепян от държавата гигант само с малко количество свободно пуснати акции.

През 2019 година Saudi Aramco набра рекордните 25,6 милиарда долара, когато изтъргува на борсата 1,5% от нейните акции. Кралството притежава 94% от компанията ,а тогава това беше най-голямото първично публично предлагане в света.През февруари правителството прехвърли допълнителни 4% от акциите си в суверенния фонд на Саудитска Арабия.

Акциите на Saudi Aramco, които са листвани в Рияд, са се повишили с 28% от началото на годината и се търгуват при рекордните 12,27 долара.

След инвазията на Русия в Украйна през март цената на петрола достигна 14-годишен връх от 139 долара за барел. Това помогна на някои от най-големите петролни и газови компании в света да постигнат рекордни печалби през първите три месеца на годината.

Очаква се Saudi Aramco също да обяви големи печалби, когато отчете печалбите си за първото тримесечие в неделя. Нетният доход на компанията се удвои през 2021 г. до 110 милиарда долара, тъй като възраждащата се икономическа активност след облекчаването на глобалните ограничения за коронавирус съживи търсенето на въглеводороди.