Саудитска Арабия е изправена пред дилема относно Русия и Китай

САЩ и Великобритания засилват натиска върху Рияд да изпомпва повече петрол и да подкрепи усилията за изолиране на Русия

16:10 | 17 март 2022
Обновен: 19:31 | 17 март 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Съединените щати и Великобритания засилват натиска върху Саудитска Арабия да изпомпва повече петрол и да се присъедини към усилията за изолиране на Русия, докато Рияд не показва особена готовност да отговори и съживява заплахата да се откаже от доларите при доставката на петрол за Китай, предаде Reuters.

Британският министър-председател Борис Джонсън пристигна в най-големия износител на суров петрол в света в сряда, ден след като американският съветник по сигурността Брет МакГърк посети Саудитска Арабия заедно с американска делегация.

sa 03

Саудитска Арабия и съседните ѝ Обединени арабски емирства, които са сред малцината производители със свободен капацитет, отхвърлиха призивите на Запада за повече суровина, за да охладят горещите цени, и се придържаха към пакта за доставки на ОПЕК+ с Русия и други страни.

Престолонаследникът Мохамед бин Салман, фактическият владетел на кралството, е подложен на остри критики от страна на Запада във връзка с убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги през 2018 г., спазването на човешките права в Рияд и войната в Йемен. Президентът на САЩ Джо Байдън досега отказваше да се занимава пряко с принца, който е широко известен като MbS.

sa 02

Тъй като отношенията между САЩ и Саудитска Арабия са на ниско ниво, MbS реагира, като засили връзките си с Русия и Китай, въпреки че кралството все още поддържа тесни връзки в областта на сигурността с Вашингтон.

Във вторник МакГърк и други представители на САЩ се срещнаха с висши саудитски служители, като ги притиснаха да изпомпват повече петрол и да намерят политическо решение за прекратяване на войната в Йемен, където водените от Саудитска Арабия сили се сражават с подкрепяната от Иран групировка Хути, съобщиха източници на Reuters, пожелали анонимност. 

Високопоставен служител на американската администрация заяви, че МакГърк е в Близкия изток и "обсъжда широк кръг от въпроси, включително Йемен", но отказа да даде подробности.

Междувременно британският министър-председател определи Саудитска Арабия и ОАЕ като "ключови международни партньори" в усилията за откъсване на света от руските въглеводороди и за оказване на натиск върху руския президент Владимир Путин след нахлуването на Москва в Украйна.

Но Абдулхалек Абдула, виден емирски политически анализатор, заяви, че Джонсън не трябва да очаква много. "Борис ще се върне с празни ръце", написа той в Twitter.

Правителството на Саудитска Арабия не отговори веднага на молбата на Reuters за коментар относно американските и британските посещения.

Засега Саудитска Арабия не е показала признаци, че ще се откаже от пакта за доставка на петрол, сключен между Организацията на страните износителки на петрол и съюзници, включително Русия, според който групата, известна като ОПЕК+, ще увеличава добива на петрол само постепенно

На последната среща на ОПЕК+ на 2 март - по-малко от седмица след като Русия нахлу в Украйна и когато Западът засили санкциите срещу Москва - министрите избегнаха въпроса за Украйна в разговорите и бързо се съгласиха да се придържат към съществуващата политика. 

Междувременно Рияд даде знак, че желае по-тесни връзки с Пекин, като покани китайския президент Си Дзинпин да го посети тази година. Вестник Wall Street Journal съобщи, че Саудитска Арабия води преговори за определяне на цената на част от суровия петрол, който продава на Китай, в юани. 


"Ако Саудитска Арабия направи това, ще се промени динамиката на валутния пазар", заяви запознат източник, като добави, че подобен ход - който според източника Пекин отдавна е поискал и с който Рияд е заплашил още през 2018 г. - може да подтикне и други купувачи да го последват.

Министерството на енергетиката на Саудитска Арабия отказа да коментира, а държавният петролен гигант Saudi Aramco не отговори на молбата за коментар.

sa 01

Един дипломат заяви, че Рияд се обръща към "стари заплахи", за да отблъсне Запада, въпреки че според анализатори всяко преминаване към юана ще се сблъска с практически предизвикателства, като се има предвид, че цената на суровия петрол се определя в долари, саудитският риал е обвързан с американската валута, а юанът не може да се похвали със същата роля на резервна валута.

"Това би било безразсъдно, като се имат предвид световните цени на петрола в долари и обвързаността на валутата, да не говорим за размера на саудитския дълг, оценен в долари, резервните активи в долари и техните акции в САЩ", казва Карен Йънг, научен сътрудник в American Enterprise Institute. "Възможно е да има някои договори в юани между Саудитска Арабия и Китай, но няма преориентиране на саудитската парична политика", каза тя.

В края на януари Саудитската централна банка разполагаше с активи на стойност 492,8 млрд. долара, включително 119 млрд. долара в американски държавни ценни книжа.

Правителството имаше дълг в чуждестранна валута - предимно в долари - на стойност 101,1 млрд. долара в края на 2021 г., а саудитският държавен инвестиционен фонд държеше 56 млрд. долара в американски акции.

Моника Малик, главен икономист в Abu Dhabi Commercial Bank, заяви, че Саудитска Арабия може бавно да прехвърли част от продажбите в юани.

"Постепенната промяна би имала ограничено въздействие", каза тя.

И докато в Рияд се провеждаше среща на американски официални лица, във вторник Държавният департамент на САЩ заяви, че Вашингтон не иска от съюзниците си да избират между САЩ и Китай.