Петролният гигант Saudi Aramco се опитва да сключи сделки в Китай и Индия

Разговорите в Китай протичат по-бързо, отколкото в Индия, където Aramco води разговори с партньори и клиенти за "реални инвестиции на място"

10:50 | 26 януари 2024
Автор: Матю Мартин
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Най-големият износител на петрол в света Saudi Aramco се опитва да сключи сделки за рафиниране и химикали в Азия, тъй като се стреми бързо да разшири дейността си и да си осигури дългосрочни купувачи за суровия си петрол.

Компанията разглежда Китай и Индия за още придобивания, заяви президентът на звеното за преработка и добив Мохамед Ал Кахтани. По-голямата част от суровия петрол на Aramco се продава в Азия, а търсенето на петрол и свързани с него продукти се очаква да продължи да се разширява в региона, каза той.

Държавната компания, която от 2016 г. насам е направила инвестиции за над 80 млрд. долара в сектора на доставката, вече прави стъпки в Китай. Миналата година тя закупи дял в една компания и води преговори за други две. Саудитска Арабия вижда, че търсенето на нефтохимически продукти, които се използват за производството на стоки като пластмаси, ще продължи да нараства през следващите десетилетия, дори и когато използването на петрола в транспорта вероятно ще намалее с глобалния енергиен преход.

"Наистина големите пазари за растеж за нас са Китай, Индия и Югоизточна Азия", каза Ал Кахтани в интервю в Дахран, Саудитска Арабия. Компанията търси "органични и неорганични" възможности, каза той, като имаше предвид придобивания и разширяване на съществуващи проекти. "Докато си говорим днес, имаме екипи в Китай, които преговарят за сделки."

Разговорите в Китай протичат по-бързо, отколкото в Индия, където Aramco води разговори с партньори и клиенти за "реални инвестиции на място", каза Ал Кахтани, отказвайки да даде повече подробности.

Сделка на Reliance

Преди това Aramco беше близо до инвестиране в Индия чрез партньорство с Reliance Industries Ltd. През август 2019 г. тя подписа необвързващо писмо за намерение за потенциален дял от 20% в звеното за производство на нефт и химикали на Reliance на стойност около 15 млрд. долара. Но и двете страни обявиха, че се отказват от тази сделка през 2021 г.

Reliance е "голям клиент за нас", с който Aramco "с удоволствие би си партнирала, така че ще видим", каза Ал Кахтани.

Стремежът на Aramco да увеличи влиянието си в сектора на добива и преработката идва в момент, когато конкурентът ѝ в съседните Обединени арабски емирства също преследва мегасделки. Смята се, че Abu Dhabi National Oil Co. е направила оферта на стойност 12 млрд. долара за германската химическа компания Covestro AG, обмисля поглъщане на OCI NV и планира да създаде друг нефтохимически гигант чрез сливане на две подразделения.      

През 2020 г. Aramco завърши придобиването на мажоритарен дял в Saudi Basic Industries Corp. на стойност 70 млрд. долара, известно като Sabic, в най-голямото си придобиване по веригата до момента. Сделката помогна на Aramco да ускори амбициите си, тъй като Sabic вече имаше портфолио от инвестиции в химически продукти по целия свят.

Въпреки това бизнесът надолу по веригата в момента е по-малък от този на звеното за добив и преработка, което произвежда и продава суров петрол. През третото тримесечие на 2023 г. подразделението за добив отчита печалба преди данъци в размер на 60 млрд. долара, в сравнение с 5,3 млрд. долара за низходящия поток.

Освен това има да извърви дълъг път в постигането на дългосрочната си цел за превръщане на 4 млн. барела петрол дневно в химикали. "Искаме да постигнем това възможно най-скоро, дори преди следващите 10 години", каза той.

Търсенето на допълнителни сделки само ще подпомогне този стремеж. 

"Това не е краят, разбира се, ще сключваме още сделки", каза Ал Кахтани. Инвестициите в добива и преработката на нефт и газ са "много важни за растежа на компанията" и ще се превърнат в "значителен принос за крайния резултат на компанията", каза той.