Саудитска Арабия планира големи инвестиции, за да произвежда полупроводници

Кралството иска да създаде национална космическа компания, която да инвестира и придобива активи в този сектор

20:20 | 16 януари 2024
Автор: Абир Абу Омар и Динеш Наир
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Суверенният фонд на Саудитска Арабия планира да направи големи инвестиции както в полупроводниковата, така и в космическата индустрия тази година, докато кралството ускорява усилията си да диверсифицира икономиката си далеч от петрола.

Публичният инвестиционен фонд (PIF) планира да направи „значителна инвестиция“ тази година в полупроводниковата индустрия, каза саудитският министър на комуникациите и информационните технологии Абдула Алсуаха в интервю на Световния икономически форум в Давос. „Те планират да направят съобщение за конкретен шампион в сектора, който да ръководи саудитските усилия“, каза той, отказвайки да даде повече подробности.

Алсуаха, който е и председател на Космическата агенция на кралството, каза, че фондът също така ще се стреми да създаде национална космическа компания, която да инвестира и придобива активи в този сектор. Космическата индустрия е „узряла в момента“ за сливания и придобивания, каза той.

Фондът, известен като PIF, се очертава като една от ключовите части на плана на престолонаследника Мохамед бин Салман да разтърси саудитската икономика и да я откаже от зависимостта от продажбите на петрол. Фондът бързо натрупа активи от около 700 милиарда долара, след като навлезе в най-разнообразни сектори - от производителите на електрически автомобили до подкрепата на голф турнири - и планира да контролира 1 трилион долара до 2025 г.

Една от ключовите инициативи е да развие център за производство на автомобили на западния бряг на кралството. Американският производител на електромобили Lucid Group Inc. вече сглобява автомобили от мястото и се очаква към него да се присъединят Hyundai Motor Co. и Ceer, марка, създадена от PIF. Планът включва развитие на индустрии надолу по веригата, които се очаква да включват и производство на полупроводници и батерии.

Космическа програма

Кралството стартира своята космическа програма през 2018 г. и изпрати астронавти в космоса миналата година като част от по-широк план за инвестиране в индустрията.

„Новата космическа икономика определено е следващата възможност за трилиони долари“, каза Алсуаха. „Кралството е решено не само да стане регионален лидер в това пространство, но и глобален лидер. Амбицията до 2030 г. е определено да се установи регионално лидерство и след това до 2040 г. да се премине към глобално лидерство."

Ключова част от космическите инвестиции на Саудитска Арабия ще бъдат в комуникациите, каза Алсуаха. „2,6 милиарда души през 2024 г. все още не са свързани и единственият начин да ги свържем е от небето.“

Алсуаха каза, че Саудитска Арабия очаква да може да продължи да привлича инвестиции както от американски, така и от китайски технологични компании, дори докато напрежението между двете най-големи икономики в света ескалира. Кралството „демонстрира нашето партньорство както с изтока, така и със запада за защита на тяхната интелектуална собственост и патенти и всяко потенциално изтичане на технологии“, каза Алсуаха.

Саудитска Арабия е „за инвестиции, за партньорство и отворен пазар“, каза той. „Ние ще работим с всеки, който отговаря на нашите регулаторни изисквания и изисквания за сигурност, и служи на националния ни интерес.“