В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Световната банка понижи прогнозата за икономическия растеж на Саудитска Арабия

Михаела Кирилова, Bloomberg TV Bulgaria, “В развитие“, 06.10.2023 година

15:30 | 6 октомври 2023
Обновен: 16:18 | 6 октомври 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Според Световната банка икономическото производство на Саудитска Арабия ще се свие през тази година, тъй като поредицата от съкращения на доставките на петрол представляват риск за кралството. Това каза Михаела Кирилова, Bloomberg TV Bulgaria, с предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова. 

Брутният вътрешен продукт на страната, член на ОПЕК+, се очаква да се свие с 0,9% през тази година, според последната икономическа актуализация на Световната банка за региона. Това е низходяща ревизия спрямо оценката на банката от май, според която икономиката на кралството е нараснала с 2,2%.

През 2022 г. Саудитска Арабия беше най-бързо растящата икономика в клуба на страните от Групата на 20-те.

Анализатори, сред които и Bloomberg Economics, също прогнозират, че икономиката ще се свие през 2023 г. заради съкращенията на производството, предназначени да повишат цените на петрола. Саудитска Арабия намали добива на суров петрол до 9 млн. барела дневно, което е с почти 1 млн. барела под средното ниво за последното десетилетие, и изглежда вероятно да ги удължи поне до края на тази година.

Тези съкращения помогнаха за доближаването на цената на сорта Брент до 100 долара за барел в края на миналия месец. Оттогава обаче той спадна под 85 долара, тъй като инвеститорите се тревожат за перспективите пред световната икономика, а високите лихвени проценти се очаква да натежат върху търсенето.

Световната банка също ревизира икономическия растеж в по-широкия регион на Близкия изток в низходяща посока - сега той ще бъде близо 2% през 2023 г. в сравнение с по-ранната оценка от 3% през април.

Повече за възстановяването на доставките на дизелово гориво от Русия и понижения кредитен рейтинг на Египет може да видите във видеото. 

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук