Какво означава петрол на $100 за Саудитска Арабия

Хавиер Блас, Bloomberg

13:00 | 19 септември 2023
Обновен: 14:01 | 19 септември 2023
Преводач: Мария Попова

Ако си представим саудитски петрол за 100 долара на барел, как това ще се отрази на кралското семейство? Как ще се отрази на същността и културата на Саудитска Арабия?

Кралското семейство веднага стана много популярно.

Видяхме го на срещата на Г-20 преди няколко дни в Индия, видяхме президентът Байдън отново да се ръкува с Мохамед бин Салман, престолонаследникът на Саудитска Арабия. Използвайки думите на американския президент, той искаше направи Мохамед бин Салман „парий“ в международната икономика. А сега се ръкува с него.

Стоте долара просто трансформираха саудитското кралското семейство в масова необходимост.

В някой, с който всеки има нужда да говори, да дебатира, защото петрол за 100 долара ще има дълбоки икономически последици. Точно когато централните банки се опитват да решат дали са направили достатъчно за инфлацията.

Президентът Байдън ще говори за стачката на работниците в автомобилостроенето. Ние си спомняме, когато имаше много VW Golf дизели, продавани в Америка и Детройт беше смазан. А след това стана 1986 и ОПЕК беше пречупен и цената се срина. Има ли някаква възможност за пречупване на ОПЕК+ и на саудитците през 2024?

Не, не мисля. Смятам, че ОПЕК и ОПЕК+, особено това съвместно споразумение между руснаците и саудитците все още е много силно. И саудитците имат абсолютен контрол върху пазара в момента, и в двете посоки – нагоре и надолу.

Те демонстрираха, че имат способността да повишават цените много повече отколкото мнозина са очаквали. Могат да направят това и с понижаването.

Демонстрираха само преди няколко години, че имат желание и са способни понякога да смажат пазара, ако е необходимо за наказване на съперници или да доведат до колапс вътрешното производство на петрол в САЩ. Смятам, че те реално диктуват правилата.