Палестинците искат отстъпки, ако Израел и Саудитска Арабия нормализират връзките

Преговорите между Саудитска Арабия и Израел носят опасности и възможности за палестинците

19:15 | 12 септември 2023
Автор: Итън Бронър и Фадва Ходали
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Палестинските официални лица започнаха дискусии със САЩ и Саудитска Арабия за това какви отстъпки могат да получат от всяко нормализиране на връзките между кралството и Израел.

Това е промяна в тактиката от страна на палестинското ръководство, което отхвърли участието в преговори, при които преди три години Израел установи официални отношения с Обединените арабски емирства, Бахрейн и Мароко.

Сътрудници на президента Махмуд Абас са изложили поредица от искания на срещи с американски и саудитски официални лица, според няколко души, запознати с преговорите. Те включват замразяване на еврейските селища на Западния бряг, повторно отваряне на офиса на Организацията за освобождение на Палестина (ООП) във Вашингтон, пълноправно членство в ООН и саудитска финансова подкрепа, според хората.

Разговорите се провеждат, докато правителствата на САЩ и Израел настояват за това, което би било историческо споразумение между Саудитска Арабия и Израел, което потенциално прекроява близкоизточната геополитика.

Усложнения

Вашингтон е в преговори със саудитците, които в крайна сметка може да ги накарат да признаят Израел в замяна на ангажименти за сигурност на САЩ и американска помощ за изграждането на атомни електроцентрали. Рияд също поиска отстъпки за палестинците от правителството на Израел.

Преговорите са изпълнени с усложнения и сделката между Израел и Саудитска Арабия далеч не е сигурна. САЩ наскоро казаха, че трябва да се извърви дълъг път.

Държавният департамент на САЩ не отговори веднага на искане за коментар от Bloomberg. Съветът за национална сигурност заяви, че няма да преговаря публично, добавяйки: „Въпреки че се ангажирахме конструктивно, за да видим какво е възможно, има дълъг път за изминаване по този набор от въпроси“.

В понеделник израелският съветник по националната сигурност Цахи Ханегби каза, че палестинците са били „много проактивни“.

„Те говорят с американците, с нас, със саудитците“, каза той на конференция в Израел за сигурността.

Израел „много подкрепя наличието на значителен палестински компонент в рамките на ясните граници, определени от министър-председателя“, добави той, без да обяснява повече.

Палестински скептицизъм

Премиерът Бенямин Нетаняху е казвал, че Израел няма да направи нищо, което може да навреди на сигурността му, и много членове на неговата крайнодясна коалиция са против всякакви отстъпки за палестинците.

Американски служители са призовали палестинците да бъдат реалисти, според някои от хората. В същото време администрацията на президента Джо Байдън се надява саудитска сделка да донесе реални ползи за палестинците, казаха те.

„Вътрешният анализ на палестинците е, че вероятността това да се случи не е висока“, каза Гасан Хатиб, политолог и бивш министър на палестинското правителство. „Те не искат да намалят исканията си за нищо. Най-доброто може би е да стоят настрана, да избягват критики, но да не са част от сделка."

Исканията на палестинците са предварителни и неофициални и много от техните служители остават скептични, казаха няколко от хората. Тяхната публична позиция е, че те няма да приемат нищо по-малко от решение за две държави, базирано на границите от 1967 г., в съответствие с Арабската инициатива за мир от последните две десетилетия.

Все пак, както каза един палестински официален представител след срещата на върха на Г-20 този уикенд, където бяха обявени планове за железопътен и морски коридор от Индия до Европа през Саудитска Арабия и Израел, всеки трябва да намери място в новия световен ред. Палестинците не са изключение, каза служителят.

Саудитска Арабия е различна от арабските държави, с които Израел подписа споразумения през 2020 г. Това е най-голямата икономика в Близкия изток и Нетаняху постоянно говори за това как нормализирането на отношенията с кралството ще укрепи сигурността на страната му, включително чрез обезсърчаване на иранската агресия срещу Израел.

Саудитците също така са инициаторите на Арабската мирна инициатива от 2002 г. и от години показват симпатии към палестинската национална кауза.

Саудитска помощ

Едно палестинско искане, което беше изпълнено, е назначаването на саудитски дипломат. Миналия месец саудитският посланик в Йордания Найеф ал Судайри разшири портфолиото си, за да включи и палестинците. Той се среща редовно с палестински официални лица и бизнес лидери.

Най-голямата палестинска нужда е значителна саудитска финансова инжекция. Саудитците започнаха да съкращават помощта си за палестинската власт през 2016 г. заради обвинения в некомпетентност и корупция и я спряха изцяло през 2021 г.

Палестинската власт и агенцията на ООН, управляваща палестински бежански лагери, изчерпват парите си. Има стачки на учители, съдебни служители и лекари, включително за неизплатени заплати. Саудитците изразиха готовност да възстановят значителна помощ.

Много други искания - като преминаване отвъд статута на наблюдател в ООН към пълноправно членство - са били омаловажавани от американски служители, според хора, запознати с преговорите им с палестинците. Един сложен фактор е, че Конгресът на САЩ забранява американското финансиране за която и да е агенция на ООН, която дава на ООП статут на държава-членка.

Също така далеч не е ясно дали Израел ще обмисли ограничаване на селищата или прехвърляне на земя, което е друго палестинско искане.

Освен това Нетаняху е казвал, че израелско-саудитските отношения ще се задълбочат, дори ако двете държави не се признаят официално.

Той каза пред Bloomberg миналия месец, че палестинският въпрос е просто „квадратче за отметка“.

„Трябва да го проверите, за да кажете, че го правите“, каза той. „Това ли се говори по коридорите? Това ли се говори при дискретни преговори? Отговорът е много по-малко, отколкото си мислите."

Израелски фирми за технологии и киберсигурност са правили тайно бизнес със Саудитска Арабия от години.

Някои сделки станаха по-открити. Миналата година Саудитска Арабия отвори въздушното си пространство за авиокомпании, които летят до и от Израел. През юли SolarEdge Technologies Inc., компания от S&P 500, базирана в Израел, обяви, че създава съвместно предприятие със саудитска фирма за разработване на възобновяема енергия в кралството.