Петролните потоци от Саудитска Арабия и Русия се възстановиха миналия месец

Петролът продължава да пада под $90, като опасенията за лихвените проценти засенчват затягането

09:30 | 3 октомври 2023
Обновен: 09:40 | 3 октомври 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Саудитска Арабия и Русия, двете нации, водещи съкращенията на петрола в ОПЕК+, увеличиха износа си на суров петрол миналия месец, предлагайки утеха на глобалния пазар, където предлагането става все по-свито.

Двете държави увеличиха съвкупния си износ на суров петрол с около 1 милион барела на ден през септември. Общите им обеми останаха много под нивото, на което бяха до юли. Крайните количества за септември може да бъдат по-ниски, ако част от петрола отиде в рафинериите за вътрешно потребление.

Увеличението на доставките от Саудитска Арабия - от 30-месечно дъно - се очакваше въпреки продължаващото обещание за ограничаване на потоците до края на годината. Производителите от Близкия изток обикновено изгарят собствения си суров петрол през летните месеци, тъй като вътрешното търсене на електроенергия за климатизация нараства. Това може да ограничи наличното количество за износ.

Морските потоци на суров петрол от кралството се покачиха с повече от 800 000 барела на ден, според данни за проследяване на танкери, събрани от Bloomberg. Потоците от ключовите балтийски и черноморски пристанища на Русия са се увеличили с около 325 000 барела на ден. Износът от терминалите на Русия в Арктика и Тихия океан спадна.

В момента руският петрол се търгува по-близо до 100 долара за барел, отколкото наложения от Г-7 таван от 60 долара за барел. Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън каза в петък, че ограничението може да губи своята сила.

Саудитски официални лица не коментираха веднага данните за износа.

Доставките на кралството за Китай, неговият най-голям купувач, достигнаха петмесечен връх. За руския западен износ Индия беше основният купувач, докато нейните арктически и тихоокеански потоци са предимно към Китай.

Петролът продължава да пада под $90

Петролът падна за четвърти ден, тъй като макроикономическите опасения засенчиха затягането на физическия пазар, за да замъглят перспективите за търсене.

West Texas Intermediate се търгува близо до $88 за барел след спад от 2,2% в предишната сесия; Brent падна с близо 1% до $89.90. Глобалният спад на държавните облигации и акции продължи във вторник, докато доларът се засили, като търговците анализираха съобщенията, че Федералният резерв ще трябва да остави разходите по заемите по-високи за по-дълго време.

WTI сега е надолу с около 6% от нивото на затваряне миналата сряда поради опасения за глобалната икономика, спирайки ралито, което доведе до скок с 29% през последното тримесечие поради ограниченото предлагане и накара много анализатори да говорят за перспективата за петрол от 100 долара за барел. По-високите лихвени проценти оскъпяват съхранението и транспортирането на суров петрол, а укрепващият долар означава, че суровината става по-скъпа за повечето купувачи.

„Низходящият ход на петрола има много малко общо с фундаменталните показатели и е свързан изцяло с нарастващата доходност на държавните облигации и по-силния щатски долар“, каза Уорън Патерсън, ръководител на стратегията за суровини в ING Groep NV. „Все още смятам, че петролът има място за покачване. По принцип изглежда конструктивно."

Кривите на фючърсите все още показват недостиг на доставки в краткосрочен план, но се понижиха спрямо миналата седмица. Бързият спред на WTI е 1,68 долара за барел в обратно контанго, спад от 2,60 долара в четвъртък.

Организацията на страните износителки на петрол запази производството стабилно миналия месец, докато групата и нейните съюзници продължиха да свиват доставките. Алиансът ОПЕК+ трябва да се срещне онлайн за преглед на световните пазари в сряда, но не показва никакви признаци за отпускане на хватката си.

Слабото предлагане доведе до рязък спад на запасите в ключовия американски център в Кушинг, Оклахома. Търговците ще търсят оценки от финансирания от индустрията Американски петролен институт за миналата седмица по-късно във вторник, преди официалните данни да бъдат публикувани в сряда.

Липсата на предлагане се компенсира частично от нарастващото производство в САЩ. Междувременно Турция заяви, че ключов петролопровод от Северен Ирак до Средиземно море може да заработи отново тази седмица, което може да окаже по-голям натиск върху петрола, въпреки че иракски официален представител изрази съмнение относно този график.

Citigroup Inc. прогнозира, че Brent ще падне до малко над 70 долара за барел през следващата година, като пазарът ще се връща към излишък. Търсенето изглежда ограничено и има повече петрол, идващ на пазара от доставчици извън ОПЕК+, се казва в бележка.