Петролът поскъпва заради очакван глобален дефицит през последното тримесечие

Срещата на върха на Adipec в Абу Даби тази седмица, най-голямата енергийна конференция в Близкия изток, може да предложи нови прозрения за това, което се очаква за пазара на суров петрол

09:30 | 2 октомври 2023
Автор: Елизабет Лоу
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът започна новото тримесечие с ръст на цената, поскъпвайки поради широко разпространените залози, че глобалното търсене изпреварва предлагането.

West Texas Intermediate напредна над 91 долара за барел, след като скочи с 29% през трите месеца до септември, най-голямото увеличение през третото тримесечие от почти две десетилетия; Brent за декември се търгува около $92.55. Празниците в много азиатско-тихоокеански нации в понеделник, включително Китай и Индия, може да ограничат обемите на търговия с рискови активи като суровини.

Цената на петрола се повиши от средата на юни, след като Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници ограничиха доставките на суров петрол, Русия забрани износа на дизел и официалните данни на САЩ потвърдиха срив на запасите от суров петрол в жизненоважния център в Кушинг, Оклахома. Подемът - който също беше подкрепен от силното търсене - възобнови спекулациите, че цената от $100 за барел може да се върне.

„Последната вълна на силен, възходящ импулс от притеснения за доставките беше изчерпан до края на миналата седмица“, каза Вандана Хари, основател на базираната в Сингапур фирма за анализ Vanda Insights. Петролът вероятно ще навлезе във фаза на консолидация, докато чака допълнителни сигнали, добави тя.

Срещата на върха на Adipec в Абу Даби тази седмица, най-голямата енергийна конференция в Близкия изток, може да предложи нови прозрения за това, което се очаква за пазара на суров петрол през това тримесечие. Планираните лектори включват министъра на енергетиката на Обединените арабски емирства Сухаил Ал Мазруей и Хайтам Ал Гайс, генерален секретар на ОПЕК.

Широко наблюдаваните показатели сочат към по-строги условия. Бързият спред на WTI - разликата между двата му най-близки контракта - беше близо 2 долара за барел в обратно контанго, бичи модел. Това се сравнява с 80 цента за барел преди месец.