Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Дефицитът скоро ще доведе до трицифрени цени на петрола, които ще станат нормалното

Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант ЕЛАНА Трейдинг, "Клуб Investor", 30.09.2023 г.

21:05 | 30 септември 2023
Обновен: 09:42 | 3 октомври 2023
Автор: Даниел Николов

Спадовете на световните индекси през последния месец са причинени от разпродажбите, започнали през август, като "псевдо корекцията" се движи от малките компании. Пазарният натиск се дължи и на преосмислянето на пазара на облигации, че повишаването на лихвите не е приключило. Цената на петрола расте, защото производството изостава значително, като работните места в американския петролен сектор са на най-ниското ниво за последните десетилетия. Това коментира Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант ЕЛАНА Трейдинг, в ефира на предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

"Това е политиката на администрацията сега - петролът да бъде оставен много на заден план. Никоя от големите компании не иска да инвестира - инвестициите отиват в зелената икономика, а петролът трябва да се консумира, защото няма кой знае каква голяма промяна в търсенето. В глобален мащаб промяната в търсенето е нагоре, но производството не успява да го компенсира."

Има недостиг, който от началото на 2023 г. се оценява на поне 1 млн. барела на ден, а към това трябва да се добавят намаляването на добива на Саудитска Арабия с около 2 млн. барела и на Русия с около 0.5 млн. Този дефицит скоро ще доведе до трицифрени цени на петрола, които "ще станат нормалното и обичайното, тъй като дори американците решиха да не запълват стратегическия петролен резерв (SPR), от който продаваха миналата година", каза Цачев. Ако САЩ решат да попълват SPR, това може да добави още 1 млн. барела на ден към търсенето и допълнително да повиши цената.

В коментар за имотната криза в Китай и проблемите на строителния гигант Evergrande, Цачев акцентира върху големия ръст на цените в страната, който създава проблеми като тези в развитите държави и България.

"Реално цените растат десет-дванадесет пъти в най-големите градове за двадесет години. Това е изключително голямо поскъпване и е проблем на целия свят", тъй като жилищата стават труднодостъпни за населението.

Акциите на Apple не реагираха особено силно на представянето на новия iPhone 15, но не разочароваха пазара, което да предизвика по-голяма разпродажба в технологичния сектор и да има ефект върху по-широките индекси, каза Цачев.

"Това, което не виждаме в корекцията в момента, е именно такова бягство на пари от борсово търгуваните фондове - обикновеният американец, който инвестира по този начин, да започне да тегли пари и да ги прехвърля към облигации. Това би било разликата между корекция до 10% - все още не се е случила - да отиде на 20%-25% и да бъде по-дълбок спад. Има притеснения за рецесия, но не толкова силни."

Залагането на инструменти с изкуствен интелект от големите компании също подкрепя пазара и поддържа цените на акциите им на фона на спад при транспортния сектор и намаленото потребление, каза Цачев. Това създава предпоставките за не чак толкова меко приземяване, а по-лека рецесия.

"Въпросът е кога Федералният резерв ще свали лихвата. Ако го направят преждевременно и по-силно,.. можем да видим през 2024-2025 г. много силен растеж на акциите, особено технологичните, да излязат извън всякакъв фундамент."

Как се представя пазарът на облигации, какво се случва със златото и биткойн може да гледате във видеото.

Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да намерите тук.