Петролът върви към седмичен спад след преговори за прекратяване на огъня в Газа

Все още има опасения, че тлеещото напрежение в Близкия изток може бързо да ескалира

09:30 | 2 февруари 2024
Автор: Шарън Ч0
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът се насочи към най-голямата седмична загуба от началото на ноември, докато преговорите напредват за споразумение за спиране на войната Израел-"Хамас", което може да бъде решаваща стъпка към прекратяване на конфликта.

WTI се повиши над 74 долара за барел в петък, но все още е надолу с почти 5% за седмицата. Brent също e напът за седмичен спад, като се търгува малко над 79 долара. Преговорите за прекратяване на огъня все още са в ранен етап и не се очаква пробив в близките дни, казаха запознати.

Все още има опасения, че тлеещото напрежение в Близкия изток може бързо да ескалира. Базираните в Йемен бунтовници хути продължават да атакуват корабоплаването в Червено море и Аденския залив, докато пазарът чака отговора на САЩ на нападение с дрон, което уби американски войници в Йордания през уикенда.


 
„Не е изненадващо, че премията за геополитически риск, поставена върху суровия петрол, избледнява, тъй като надеждите за напредък в преговорите за прекратяване на огъня в Газа нарастват“, каза Вишну Варатан, икономист в Mizuho Bank Ltd. „Но толкова вкоренен и поляризиран конфликт е малко вероятно да намери линеен, безпроблемен и кратък път към разрешаване.”

Петролът спря месечния ръст през януари след атаките срещу търговското корабоплаване в Червено море, но стабилното предлагане и опасенията около търсенето от ключови потребители не позволяват на цените да се повишат много повече. ОПЕК+ сигнализира в четвъртък, че ще се придържа към съкращения на добива през това тримесечие.

ОПЕК намали дневното производство на петрол с 490 000 барела миналия месец, тъй като групата производители и нейните съюзници предприеха нови усилия за предотвратяване на глобално пренасищане и повишаване на цените, според проучване на Bloomberg.