Г-7 се опитва да изтласка руския петрол от сенчестия флот

ЕС предприе стъпки за ограничаване на продажбите на стари танкери на неизвестни собственици, а се очаква САЩ да обявят нови санкции срещи компании и кораби

18:16 | 7 февруари 2024
Автор: Алекс Лонгли
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Официален представител на Обединеното кралство каза, че държавите от Групата на седемте (Г-7) се стремят да ограничат способността на Русия да използва огромна сенчеста флотилия от танкери, за да доставя петрола си, последният знак за засилване на западните санкции срещу Москва.

Русия, с помощта на мистериозни търговци и корабни компании, събра флота от стотици танкери, за да транспортира своя петрол след установяването на таван на цените от Г-7 и нейните съюзници. Това позволи на Москва да транспортира петрол, без да използва западни услуги като кораби, застраховки и финанси - което беше нормата до войната в Украйна.

Но сега нациите, които подписаха тавана на цените, работят, за да върнат тези товари обратно при западните доставчици на услуги, според Олга Димитреску, ръководител на отдела за тавана на цените на петрола в Службата за прилагане на финансовите санкции на Обединеното кралство.

„Това, което искаме да направим, е да върнем тези обеми обратно във флота на Г-7“, каза тя в подкаст с NorthStandard, един от най-големите застрахователи в света срещу рискове като нефтени разливи и сблъсъци, включващи кораби. „Ние правим по-трудно за Русия да използва своя флот в сянка, което от своя страна ще върне повече обем обратно във флота на Г-7, където доставчиците на услуги спазват ограничението.“

Като част от тези усилия имаше дискусии с правителства по целия свят относно рисковете за морето и околната среда, породени от флота в сянка, каза тя.

Европейският съюз също предприе стъпки за ограничаване на продажбите на стари танкери на неизвестни собственици, което на практика затруднява добавянето им към сенчестия флот.

В края на миналата година САЩ посочиха, че планират да засилят прилагането на тавана на цените, след като бяха наложени множество санкции на кораби и компании, за които се смята, че са нарушили политиката.

Оттогава броят на нови санкционирани кораби и компании намаля, но Димитреску каза, че очаква допълнителни действия през второто тримесечие.

„През второто тримесечие много вероятно ще увеличим залога за правоприлагането и ще продължим да предприемаме действия срещу участници, участващи в измамни практики“, каза тя. „Нашият общ приоритет е да затегнем спазването и прилагането на механизма на политиката.“