Санкциите на САЩ спират доставката на критични кораби за руски проект за LNG

"Новатек" вече отложи първото пътуване от съоръжението Arctic LNG 2 и се бори да намери купувачи

15:34 | 6 февруари 2024
Автор: Стивън Стапчински
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Доставката на специализирани кораби до ново руско съоръжение за втечнен природен газ се препятства от санкциите на САЩ, според Mitsui OSK Lines Ltd., застрашаващи износа.

Японската корабна линия вече не може да отдаде под наем трите кораба ледоразбивач за LNG за проекта Arctic LNG 2 поради ограниченията на САЩ и усилията за продажбата им може да са предизвикателство, каза президентът Такеши Хашимото в интервю.

Стартът на централата, ключово начинание за Русия, беше засегнат от мерките на САЩ, докато Вашингтон наказва Москва за войната в Украйна. Операторът "Новатек" е планирал да използва корабите, за да транспортира гориво от площадката, и без тях ще бъде предизвикателство да се работи с планирания капацитет. "Новатек" вече отложи първото пътуване от съоръжението и се бори да намери купувачи.

„Нашето договорно задължение е, че ако не можем да предоставим услугата на Arctic 2, трябва да продадем кораба си на Arctic 2“, каза Хашимото в интервю в Гоа, Индия, във вторник. Въпреки това „има санкция, която казва, че не трябва да правим тази сделка с Arctic 2. Така че е малко сложно.”

MOL, както е известна фирмата, работи с правителствата на САЩ и Япония, за да намери решение, каза Хашимото. Първият от трите ледоразбивач за LNG ще е готов по-късно тази година.

Междувременно задгранични партньори в Arctic LNG 2, включително японската Mitsui & Co. и френската TotalEnergies SE, обявиха форсмажорни обстоятелства за тяхното участие.