Катар забавя доставките на LNG за Европа, заради проблемите в Червено море

Катар пренарежда глобалните доставки, за да изпълни договорните си задължения, като пренасочва доставки от други места и ги заменя за налични товари в близост до Европа

18:15 | 24 януари 2024
Автор: Стефан Стапчински,Рут Лиао
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Катар, един от най-големите износители на втечнен природен газ в света, забавя някои доставки за Европа, тъй като кризата в Червено море удължава времето за пътуване.

Според запознати търговци близкоизточната държава е информирала някои европейски купувачи за забавянето и е променила графика на доставките. Тя пренарежда глобалните доставки, за да изпълни договорните си задължения, като пренасочва доставки от други места и ги заменя за налични товари в близост до Европа, казват търговците.

От 15-ти януари насам Катар е пренасочил поне шест пратки, предназначени за Европа, около нос Добра надежда в Южна Африка, вместо по по-краткия маршрут през Червено море и Суецкия канал, според данни за проследяване на кораби, събрани от Bloomberg. Обходните маршрути задържат корабите за по-дълъг период от време от планираното, което ограничава броя на наличните кораби за последващи товари.

Според запознати товарът на втечнен природен газ на QatarEnergy, планиран за началото на февруари в терминала на Edison в Адриатическо море в Италия, сега е преместен за по-късно същия месец. Заобикалянето на Африка удължава пътуването до Европа с около две седмици. QatarEnergy не отговори на искането за коментар.

В съобщение за пазара Edison потвърди, че доставката за 31-ви януари - 5-ти февруари няма да бъде доставена на първоначалната дата, без да коментира произхода на горивото.

Досега пазарът на газ до голяма степен е бил незасегнат от смущенията в Червено море, където ракетните и безпилотните атаки на хутите принудиха много търговски кораби да избягват района. Европейските газови фючърси са близо до шестмесечно дъно на фона на големите запаси, силното производство на възобновяеми енергийни източници, слабото индустриално търсене и изобилието от алтернативни доставки на втечнен природен газ.

Освен това Катар не е намалил износа, въпреки че някои товари достигат до местоназначението си за по-дълго време. Доставките на втечнен природен газ от страната през последните две седмици са с около 7% по-високи от същия период на миналата година, според данните за проследяване на корабите.