Петролът поскъпва с увеличаването на апетита за риск

Brent се търгуваше над $79 за барел, след като се повиши с 2,4% през предходните три сесии

09:30 | 8 февруари 2024
Автор: Йончан Чин
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът продължи тридневния си ръст, като цените бяха подкрепени от печалбите на по-широките финансови пазари и продължаващите рискове в Близкия изток.

Суровият петрол Brent се търгуваше над $79 за барел, след като се повиши с 2,4% през предходните три сесии, като фючърсите потенциално се очаква да бъдат най-дългият печеливш период от септември. West Texas Intermediate беше близо до $74. Ралито на глобалните акции спомага за поддържане на апетита за рискови активи, включително суров петрол, дори когато Федералният резерв омаловажава шанса за предстоящи намаления на лихвените проценти.

В Близкия изток бунтовниците хути продължават да обстрелват с ракети плавателни съдове край бреговете на Йемен, принуждавайки много танкери да правят скъпи отклонения. САЩ убиха командира на подкрепяна от Иран милиция в Ирак с въздушен удар като отмъщение за смъртта на трима свои войници.

Петролът е ограничен в сравнително тесен диапазон от началото на годината. Цените бяха подкрепени от напрежението в Близкия изток, както и от съкращенията на доставките, прилагани от групата производители ОПЕК+, включително Саудитска Арабия и Русия. Това обаче беше компенсирано от бум на производството и рекорден износ от САЩ, както и забавяне на растежа на глобалното търсене.

Петролът пренебрегва мечите признаци „и се придържа към идеята за „меко кацане“ и недостатъчни доставки през втората половина“, каза Приянка Сачдева, старши пазарен анализатор в брокерската компания Phillip Nova Pte.

Пазарните спредове на суровия петрол все още сигнализират за краткосрочна сила на глобалния пазар, като разликата между двата най-близки договора на Brent е в структура на обратно контанго. Бързият спред на WTI обаче е 7 цента за барел в контанго модел, сигнализирайки за по-слаби условия.

В Азия перспективите в най-големия вносител Китай остават предизвикателни. Потребителските цени през януари паднаха с най-бързите темпове от 2009 г., докато азиатската нация се бори да се отърси от дефлационния натиск. Междувременно цените на производител останаха в дефлация за 16 последователни месеца.