Индийските държавни рафинерии преговарят с "Роснефт" за дългосрочни сделки

Общо индийските рафинерии искат да заключат около 500 000 барела на ден руски суров петрол

09:07 | 9 февруари 2024
Автор: Ракеш Шарма
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

И трите държавни петролни рафинерии на Индия водят преговори с "Роснефт" за осигуряване на дългосрочни доставки на руски суров петрол, опит да се откажат от еднократните покупки, които ги направиха уязвими от конкуренцията.

Indian Oil Corp, Bharat Petroleum Corp и Hindustan Petroleum Corp водят дискусии, казаха хора, запознати с въпроса, но преговорите се проточиха, тъй като купувачите търсят клаузи, които да ги предпазят от излизане и неустойки, ако проблеми с плащането забавят товарите.

Общо индийските рафинерии искат да заключат около 500 000 барела на ден руски суров петрол, казаха хора, които не могат да бъдат идентифицирани, тъй като преговорите са частни.

Индия, третият по големина вносител на суров петрол в света, отдавна разчита на страните от Близкия изток за своите доставки на суровини. Вносът на страната от Русия нарасна едва след нахлуването в Украйна през 2022 г., когато Ню Делхи видя възможност да си осигури по-евтини барели. Потокът от руски петрол намаля през последните месеци обаче поради стесняване на отстъпките, както и по-чести проблеми с плащанията, тъй като САЩ засилват налагането на ценовия таван от 60 долара за барел.

Освен Индия, Китай е един от най-големите купувачи на руски суров петрол в света. Северноазиатската държава наскоро побърза да вземе допълнителни товари от клас, известен като Sokol, когато Индия не успя да приеме няколко пратки.

Indian Oil подписа първия си срочен договор с "Роснефт" през 2020 г. като част от усилията на страната да диверсифицира своите доставки на суров петрол. Сделката стана икономически привлекателна едва през 2022 г., като двете компании се съгласиха да увеличат значително потоците през 2023 г. BPCL и HPCL нямат съществуващи дългосрочни договори с "Роснефт".

Тази седмица южноазиатската нация е домакин на годишна петролна и газова среща в Гоа с много по-малко руско присъствие в сравнение с миналата година. Главният изпълнителен директор на "Роснефт" Игор Сечин, първоначално включен в списъка на програмата като участник в панелна дискусия, по-късно беше отстранен, тъй като Москва се опитва да запази нисък профил.

Indian Oil, Bharat Petroleum и Hindustan Petroleum не отговориха веднага на исканията за коментар.