Петролът поевтинява след намеци от Иран за напредък на преговорите в Газа

Brent падна с цели 0,8% до под 82 долара за барел, след като поскъпна с 6,3% миналата седмица

09:30 | 12 февруари 2024
Автор: Роб Вердонк
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цената на петрола се понижи след покачването миналата седмица, след като външният министър на Иран отбеляза, че конфликтът Израел-"Хамас" може да се доближава до дипломатическо решение. Търговията остана тиха, като много азиатски пазари бяха затворени за празниците по лунната Нова година.

Brent падна с цели 0,8% до под 82 долара за барел, след като поскъпна с 6,3% миналата седмица, докато West Texas Intermediate се търгува близо до 76 долара.

Иранският президент Хосейн Амирабдолахян проведе разговори през последните дни в Бейрут, включително с високопоставени служители от "Хамас". „Развитието в Газа върви към дипломатическо решение“, каза той, без да предлага каквито и да е подробности за времето.

Междувременно израелската армия извърши серия от удари в Газа по цели в южния град Рафа. Премиерът Бенямин Нетаняху каза в неделя, че цивилните ще бъдат информирани и изведени далеч от опасността преди военна операция.

Петролът се търгуваше в рамките на около 10 долара през по-голямата част от тази година, тъй като нервността около конфликта в Близкия изток беше частично компенсирана от голямото глобално предлагане и нестабилните перспективи за търсене - особено в Китай, вторият по големина потребител.

Производството от Пермския басейн на Западен Тексас и Ню Мексико – което помогна на САЩ да изнасят безпрецедентен обем миналата година – се очаква да удари нов рекорд тази година. Твърди се, че добивът ще нарасне с почти 5% до 6,4 милиона барела на ден до края на 2024 г., съобщи големият тръбопроводен оператор Plains All American Pipeline LP в представянето на отчета за четвъртото тримесечие.

Съществуват допълнителни рискове за намаляване на прогнозите за търсенето в Китай, казаха в бележка анализаторите на Goldman Sachs Group Inc., позовавайки се на скок в продажбите на електрически превозни средства и разговори с местни потребители.

Търговците тази седмица ще очаква месечни отчети както от ОПЕК, така и от Международната енергийна агенция за допълнителни индикации за търсенето и предлагането.