Търговци започнаха да залагат срещу прословутия цикъл на бум и спад на суровините

Стагнацията при суровините предизвика наплив от къси позиции срещу волатилност

07:52 | 15 март 2024
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Търговците залагат срещу нестабилността на цените на суровините, противопоставяйки се на прословутата история на бум и спад на суровинния сектор.

Независимо дали става дума за петролен пазар, който е здраво заседнал в диапазон поради съкращенията на добива на ОПЕК+ и изобилния свободен капацитет, или цените на медта, които се разкъсват между нарастващото търсене на възобновяеми източници и напрежението в по-традиционните зони на потребление, има много фактори, които поддържат цените на суровините в световен мащаб последните месеци. Нестабилността на газа се върна там, където беше преди кризата с доставките в Европа.

Това създава друг сектор на световните пазари, където една от най-доминиращите сделки е залагането срещу големи колебания. Макроволатилността намалява, докато акциите поскъпват и милиарди долари се изливат в борсово търгувани фондове, залагайки на продължаващо спокойствие.

Въпреки това е необичайно да се види такъв продължителен период на стагнация при суровините. От пандемията на Covid-19 до нахлуването на Русия в Украйна през последните години имаше постоянен поток от събития, които доведоха до бурни колебания в цените и огромни печалби за най-големите търговци на тези суровини в света.

„Ясно е, че не сме в година на инерция поне за суровините“, каза Джо Харменджиян, портфолио мениджър в Tiberius Group AG. „Единственото нещо, което може да ви направи пари, е да намерите структури, които могат да правят пари, ако нищо не се случва, търговска сделка, генерирана от разумни продажби.“

Залагането на ниски цени е още по-рисковано в един изключително нестабилен свят, докато Русия продължава своята инвазия, йеменските бунтовници хути атакуват кораби в Червено море и огромна част от световната икономика отива на избори тази година. Рязкото покачване на пазара на мед в сряда предложи напомняне за свързаните рискове за тези, които залагат на продължаващата инерция на пазарите, където рисковете за предлагането все още са големи.

Залагането срещу нестабилността на пазара обикновено включва продажба на договори за опции, които няма да изтекат със стойност. Това е процес, който е почти същият като доставчик на застраховка - търговецът запазва премията, която контрагентът му плаща, ако договорът не се изплати, но ако това стане, рискува големи загуби.

Някои метали, като цинк и алуминий, пострадаха след силното поскъпване заради липса на доставки, произтичаща от енергийната криза. Сега те са ударени от рязък спад в индустриалното търсене. Подразбиращата се волатилност за цинка е на тригодишно дъно, докато алуминият е близо до четиригодишно дъно. Волатилността на природния газ спадна в Европа, тъй като цените се понижиха благодарение на меката зима и здравите запаси.

Обвързаната с диапазон търговия на пазарите на метали се оказа болезнена за някои хедж фондове, които използваха опции, за да залагат на големи ралита миналата година, а нарастващата популярност на сделките срещу волатилност отразява промяна в тактиката, тъй като инвеститорите се стремят да извлекат възвръщаемост в апатични пазари.

Рисков бизнес

Но натрупването на къси позиции срещу волатилност идва с рискове, тъй като те потенциално могат да изострят следващия ход на стоковите пазари, когато търговците се борят да покрият тези позиции.

Голям спад в нестабилността на суровините, последван от скок през 2018 г., доведе до ликвидиране на един сравнително малък фонд в лицето на загуби, които можеха да надхвърлят 150 милиона долара.

Има някои забележителни изключения от успокоените пазари. Волатилността на златото се покачва, тъй като цените достигат рекордно високи стойности, а пазарите на какао са изправени пред огромен недостиг, което също създава големи колебания в цените.

Но на други места суровините отразяват тенденциите, наблюдавани на световните пазари.

Волатилността при европейските опции за природен газ спадна до нива, наблюдавани за последно през декември 2021 г. - месеци преди нахлуването на Русия в Украйна да предизвика пазарна криза. Бавният икономически растеж също изигра роля, намалявайки търсенето на енергия в големи индустриални точки като Германия.

Все пак регионът остава уязвим към неочаквани прекъсвания на доставките, след като загуби по-голямата част от вноса на гориво от руски тръбопроводи.

На петролния пазар признаците на стагнация са ясни. Фючърсите на суров петрол Brent току-що издържаха най-тесния си седмичен ценови диапазон от две години и половина. Волатилността там наскоро падна до най-ниското си ниво от януари 2020 г., като търговците на скорошно събиране на индустрията в Лондон нямаха силна убеденост за предстоящо голямо движение в която и да от двете посоки.

„Ниската макро волатилност определено допринася за по-ниската подразбираща се волатилност при петрола, но фактът, че цените са били обвързани през последните няколко седмици, вероятно е най-сериозната причина за това“, каза Анураг Махешвари, ръководител на петролните опции в Optiver. „Системните стратегии за продажба на волатилност също доминират в потока.“