Търговците вече измислиха как да печелят от новите санкции за руски метал

За света на металите това е най-новият епизод в богатата история на търговци, които се стремят да използват вратички, за да спечелят от гигантски запаси от алуминий на LME

13:30 | 17 април 2024
Автор: Марк Бъртън, Арчи Хънтър, Джак Фарчи
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Отне по-малко от ден, след като Обединеното кралство и САЩ забраниха бъдещите продажби на руски алуминий, мед и никел на Лондонската борса за метали (LME), преди търговците да се ориентират към начин да печелят пари от сложните нови правила.

Възможността се крие в огромни купчини руски метал, които вече се намират в глобалната складова мрежа на борсата. И LME може да не хареса това, което са планирали.

Същността на санкциите е проста: никакви руски материали, произведени след 12 април, не могат да бъдат доставяни на LME. Идеята е, че ограничението ще намали търсенето и цените на руските доставки, но миньорите все още могат да продават на купувачи извън САЩ и Великобритания извън LME, където така или иначе се случва по-голямата част от световната търговия с метали. Цените първоначално скочиха на фона на новините, но бързо се понижиха в знак, че пазарите не очакват големи смущения.

Сега, когато напрежението се утаи, нарастващата шумотевица в света на металите е как новите правила, съчетани с поредица от странности в договорната структура на LME и глобалната складова система, създадоха възможност за сложна, но доходоносна търговия. Множество търговци и брокери описаха схемата в разговори тази седмица, докато главният изпълнителен директор на LME Матю Чембърлейн отговаряше на въпроси за това в разговор с пазарни участници в неделя.

За света на металите това е най-новият епизод в богатата история на търговци, които се стремят да използват вратички, за да спечелят от гигантски запаси от алуминий на LME, които могат да генерират стотици милиони долари годишно в такси за съхранение и обработка.

Санкциите и начинът, по който LME реши да ги приложи, създадоха нов многостепенен пазар на категории метали, с различни ограничения, свързани с всяка от тях. Докато борсата вече не може да приема доставка на „нови“ руски доставки, Обединеното кралство всъщност смекчи по-ранните правила, за да позволи на купувачите от Обединеното кралство да приемат руски метал, който вече беше в системата на LME, когато правилата бяха обявени.

Тази категория метал - LME го нарича "Тип 1" - е това, върху което мнозина на пазара сега се фокусират.

Нарастващият процент на руските запаси в складовете на LME е спорна тема след нахлуването в Украйна и делът се е увеличил допълнително през последните месеци - до повече от 90% за алуминия - след като купувачите от Обединеното кралство бяха блокирани през декември да приемат доставка на руски метал, което прави доставките още по-малко привлекателни за всички останали.

Но гражданите и компаниите на Обединеното кралство имат право да приемат само руски доставки, които вече са били в системата на LME преди 13 април - разрешението не се разпростира върху метали, регистрирани след тази дата, или „Тип 2“.

Най-важното: след като метал от тип 1 напусне системата, той губи специалния си статус. Ако бъде пререгистриран, той се категоризира като тип 2 и е изправен пред същите ограничения.

И така, ето схемата:

Първо, търговците бързат да изтеглят големите обеми (Тип 1) руски метал, които вече се съхраняват на LME.

След това, след като го продадат (сега като тип 2) обратно на LME, те могат да сключат сделка със склада, за да споделят наема от бъдещите собственици. За складовете споразуменията за дялове от наеми са начин да се стимулират търговците да доставят до техните съоръжения, а не до тези на конкуренти.

Търговията е сложна, но идеята е проста: те в крайна сметка залагат, че металът може да стои там месеци наред, ако гражданите на Обединеното кралство не могат да го изтеглят, а много западни индустриални потребители не го искат. Преди металът можеше да е бил привлекателен за купувачите в Китай, но през следващите месеци този пазар вероятно ще бъде натъпкан с новопроизведен руски метал.

И за всеки ден, когато металът стои там, търговецът получава частица от печалбата на склада върху него.

Потенциално доказателство, че търговците се мобилизират, може да се види в рязкото покачване на цените, които плащат, за да получат спот метал. Договорите за алуминий, изтичащи след един ден, достигнаха премия от 14 долара спрямо тези с падеж ден по-късно във вторник, в състояние, известно като обратно контанго, което сигнализира, че купувачите бързат да осигурят спот доставки. Спредът се търгуваше с отстъпка преди обявяването на мерките и това беше най-натовареният ден за търговия със спреда от юни 2021 г.

Спредът между договорите от април и май също затвори с голямо обратно контанго в понеделник. Няколко души, участващи в пазара на алуминий на LME, които пожелаха анонимност, казаха, че резките движения в спредовете отразяват търговците, които искат да осигурят тонажи за тези така наречени сделки за споделяне под наем.

Във вторник беше поръчан алуминий на стойност близо 200 милиона долара за изтегляне от складовете на LME, което сигнализира, че търговията вече е в ход.

Въпреки че сделките могат да бъдат доходоносни за търговците, ако са прави, че никой няма да иска да докосне метала, те могат да се окажат проблематични за LME. След нахлуването в Украйна тя е изправена пред критики, че рискува да се превърне в сметище за руски алуминий, но избягва едностранното блокиране на руските доставки на основание, че потребителите все още показват апетит към все по-големите обеми руски запаси, които са били доставени към борсата.

При прилагането на новите санкции на Обединеното кралство, борсата заяви, че ще наблюдава входящите и изходящите потоци, за да прецени дали това остава така - и търговците изглежда правят облог, че няма да стане.

„LME продължава да следи пазара отблизо и остава готова да предприеме допълнителни действия, ако това се наложи, включително във връзка с неблагоприятното пазарно поведение в резултат на въвеждането на последните санкции“, каза говорител на борсата в отговор на въпроси.

Регулации и трикове

Сделките за наем и споделяне станаха популярни на LME през последните години, особено след като борсата въведе регулации, за да ограничи други доходоносни и понякога противоречиви трикове, които търговците са измислили, за да правят пари от глобалната складова мрежа на борсата.

Най-известният е, че по време на финансовата криза банки, включително Goldman Sachs Group Inc. и JPMorgan Chase & Co., и търговци като Glencore Plc изкупиха огромни количества излишък от алуминий и го натрупаха в складове, които притежаваха. Когато търсенето започна да се възстановява, потребителите реагираха с ярост, когато осъзнаха, че ще отнеме години, за да се сдобият с планините от метал, върху които седяха банките и търговците.

Докато условията на хлабаво предлагане продължават на пазара на алуминий, друга популярна сделка беше изтеглянето на метала от LME и съхраняването му на много по-евтини цени другаде, като се улови спред между понижените спот цени и по-високите цени на фючърсите. Обикновено търговците държат метала в извънборсови складове - или частни секции на складове на LME - но понякога дори го крият в ниви.