Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

ЕС ще опита да постигне победа, без да влиза в търговска война с Китай

Любов Панайотова, директор на Фондация "Европейски институт", "Бизнес старт", 16.04.2024 г.

12:36 | 16 април 2024
Обновен: 11:24 | 17 април 2024
Автор: Даниел Николов

ЕС ще се опита да се защити в отношенията си с Китай, но да избегне търговска война, въпреки годините на нелоялни китайски практики. Това коментира Любов Панайотова, директор на Фондация "Европейски институт", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Не може единият партньор да спазва високи екологични ограничения във високите технологии, а другият изобщо. Виждаме, че това се случва. Тази надпревара в електромобилите се оказва по-скоро дъмпингов подход."

Най-голямата част от процедурите в СТО са срещу Китай, напомни Панайотова, и то по всякакви линии - от интелектуални права до дъмпингови схеми.

"Европа няма да влезе в търговска война, а по-скоро ще се опита с всички търговски прийоми да се защити."

Германският канцлер Олаф Шолц е на посещение в Пекин тази седмица и се очаква да дискутира проблемите на конкуренцията с китайския президент Си Дзинпин.

ЕС осъди атаката на Иран срещу Израел през уикенда, като в момента се полагат усилия за постигане на деескалация, насочени и към двете страни. Нямаше разединение в тази масивна подкрепа, като ситуацията ще бъде дискутирана на Европейския съвет следващата седмица и в по-голям детайл на извънредната среща на външните министри във вторник тази седмица.

"Естествено ЕС застана зад Израел, тъй като не само има споразумение за асоцииране, той е негов много важен и близък партньор. ЕС е най-големият търговски контрагент за Израел; Израел участва и в редица европейски научни програми, финансирани от ЕС. Единното мнение беше, че се застава зад Израел, тъй като атаката на Иран беше изключително необоснована и прекомерна... Досега всички, освен Унгария, подкрепиха Израел."

Има опасност от пренасочване на световното внимание от агресията на Русия в Украйна към Близкия изток и президентът Володимир Зеленски се възползва, за да напомни за нуждите от по-добра ПВО защита като израелския "Железен купол".

"Силно се надявам това да не преустанови цялата помощ, която предоставяме за Украйна, а да я засили."

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.