БВП на Китай нараства с 5,3%, но някои данни тревожат инвеститорите

През март ръстът на продажбите на дребно се забави, а промишленото производство не отговори на прогнозите, което подсказва за предстоящи предизвикателства.

11:46 | 16 април 2024
Автор: Екип на Bloomberg News
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китай отчете по-бърз от очакваното икономически растеж през първото тримесечие, но публикува и някои данни, които показват, че през останалата част от годината нещата ще станат по-трудни.

Брутният вътрешен продукт нарасна с 5,3% през периода, като се ускори леко спрямо предходното тримесечие и надхвърли прогнозите. Голяма част от повишението обаче бе постигнато през първите два месеца на годината. През март ръстът на продажбите на дребно се забави, а промишленото производство не отговори на прогнозите, което подсказва за предстоящи предизвикателства.

"Пазарите вероятно няма да бъдат убедени от високия темп на растеж на БВП и ще им бъде трудно да се примирят с разнопосочните данни за март", заяви Сяодзя Чжи, главен икономист за Китай в Credit Agricole. "Възможно е също така да се появят опасения, че ако растежът на БВП остане над 5%, както сочат данните, политиците ще се чувстват доста комфортно и няма да усещат натиск за по-нататъшно облекчаване на политиките си."

Икономическият растеж на Китай надминава прогнозите | БВП се разширява с 5,3% през първото тримесечие на годишна база

Втората по големина икономика в света все още не успява да стъпи на краката си след пандемията. Производството се запазва благодарение на търсенето в чужбина и фокуса на Пекин върху развитието на модерни технологии у дома. Но продължителната криза в сектора на недвижимите имоти оказва влияние върху доверието, фабричните цени намаляват повече от година, а широкообхватният показател, базиран на данните от вторник, показва, че икономиката изпада в по-дълбока дефлация - всичко това отразява анемичното вътрешно търсене, както и свръхкапацитета в някои отрасли.

След като по-рано във вторник Китайската народна банка разхлаби контрола си върху валутата, юанът намали загубите си и се търгуваше с 0,2% по-ниско на офшорния пазар. Доходността на 10-годишните бенчмаркови държавни облигации остана без съществена промяна на ниво 2,28%.

Какво казва Bloomberg Economics ...

Изненадващото ускоряване на растежа на Китай през първото тримесечие поставя БВП напът да постигне тазгодишната цел от 5%, макар до края на годината да има още време. Подробностите обаче пораждат сериозни съмнения относно устойчивостта. Повишаването на растежа се дължи почти изцяло на публичните инвестиции... Слабите резултати в производството и частното търсене показват, че възстановяването е изключително крехко.

- Чанг Шу, главен икономист за Азия

Индустриалното производство е двигател на китайската икономика, докато потребителите намаляват разходите си | Месечно фабрично производство и продажби на дребно (декември 2019 г. = 100)

Икономистите на Australia & New Zealand Banking Group Ltd и DBS Group Holdings Ltd повишиха прогнозите си за годишния растеж на Китай съответно до 4,9% и 5% след публикуването на данните от Националното статистическо бюро, с което тези цифри се доближават до годишната цел на правителството. Нейтън Чоу, старши икономист в DBS, посочи като причина за повишението по-силното от очакваното търсене в САЩ и подобряването на пазара на труда. Миналия месец процентът на безработните в градовете леко се понижи.

Съмненията относно динамиката на икономиката обаче се прибавиха към тревогата от повишените лихвени проценти в САЩ и напрежението в Близкия изток. Във вторник индексът на регионалните акции в Азия се понижи най-много от август насам. Глобалният индекс на валутите на развиващите се пазари също отчете спад, като южнокорейският вон и индонезийската рупия отслабнаха до многогодишно дъно.

Данните, публикувани във вторник, също подчертаха неравномерността на възстановяването. Производството на цимент спадна с 22% през март, което е най-големият спад от началото на записванията през 1995 г., подчертавайки въздействието на кризата в жилищното строителство. От друга страна, производството на интегрални схеми и на превозни средства на нови енергии - считани за основните нови икономически двигатели на Китай - запази бързия си растеж с темп от около 30%.

Спадът в разходите за ресторанти и намаляването на продажбите на автомобили показват, че потребителското търсене остава слабо в противовес на силните инвестиции, водени от държавните компании. Повишената норма на спестяване в Китай е друг признак за предпазливост на домакинствата.

Предпазливост на китайските домакинства по отношение на разходите | Нормата на спестяване на домакинствата все още не се е нормализирала до нивата отпреди пандемията

Моделът на растеж на две скорости крие своите рискове. Производственият устрем на Китай изостри напрежението в отношенията с търговските партньори, като министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън и германският канцлер Олаф Шолц пътуваха до Китай този месец, за да се скарат на длъжностните лица за това, което те виждат като поток от евтин износ.

Данните, публикувани във вторник, показват, че през първото тримесечие китайските фабрики са използвали по-малко от потенциала си, отколкото когато и да било след пандемията, което дава основание за оплаквания от свръхкапацитет.

Националното статистическо бюро заяви, че икономиката е "започнала добре" през първото тримесечие, но предупреди за външните рискове. "Сложността, тежестта и несигурността на външната среда се увеличават,

 "Сложността, сериозността и несигурността на външната среда нарастват", се казва в изявление на НБС, придружаващо публикацията от вторник. "Основата за икономическа стабилизация все още не е стабилна."

Цените в цялата икономика на Китай отбелязват най-дългия спад от 1999 г. насам | Широкият измерител на цените се свива за четвърто поредно тримесечие през януари-март

Повечето икономисти се съгласиха, че последните данни показват, че целта на правителството за растеж от около 5% е напълно постижима. Те обаче предупредиха, че политиците все още трябва да предприемат повече действия за стабилизиране на пазара на недвижими имоти и за насърчаване на потребителите да харчат. Сега вниманието ще се насочи към срещата на Политбюро - висшия ръководен орган на Китай - за определяне на икономическата политика, която обикновено се провежда в края на април.

Един от рисковете е, че изненадващо силният растеж през първото тримесечие може не само да намали перспективите за допълнителни фискални стимули, но и да накара длъжностните лица да заключат, че не е необходимо да прилагат вече планираните мерки.

"Темпото на изпълнение на политиките, определени по време на двете сесии, може да бъде засегнато", ако създателите на политиката смятат, че сега могат да се отпуснат, каза Дин Шуан, главен икономист за Голям Китай и Северна Азия в Standard Chartered Plc, визирайки годишната парламентарна сесия през март. Правителството все още не е оповестило ясен план за емитирането на свръхдългосрочни специални държавни облигации - основен фискален инструмент през тази година за стимулиране на вътрешното търсене, каза той.

Подкрепата на паричната политика вероятно ще бъде ограничена от силната икономика на САЩ. Тъй като предстоящото намаляване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв изглежда по-малко вероятно, шансовете за облекчаване на лихвите от страна на Китайската централна банка също "намаляват", смята Живей Джан, президент и главен икономист в Pinpoint Asset Management.