Пет признака, които икономистите наблюдават в Китай, за да преценят устойчиво ли е възстановяването

Неотдавнашните положителните тенденции в търговията и производството накараха икономистите на банки, включително Goldman Sachs Group Inc. да повишат прогнозите си за 2024 г.

10:00 | 15 април 2024
Обновен: 10:09 | 15 април 2024
Автор: Катя Дмитриева
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Втората по големина икономика в света започна годината върху стабилна основа, тъй като китайските заводи отново заработиха на по-големи обороти. Анализаторите предупреждават, че ще бъде трудно да се поддържа растеж без по-широко подобрение на икономическите показатели.

Във вторник ще бъдат публикувани множество официални данни, които ще покажат дали състоянието на китайската икономика се е променило след продължителния спад, който последва пандемията. Според проучване на Bloomberg брутният вътрешен продукт вероятно е нараснал с 4,8% през първото тримесечие спрямо година по-рано, което засилва увереността на правителството, че може да постигне годишната си цел от около 5%.

Неотдавнашните положителните тенденции в търговията и производството накараха икономистите на банки, включително Goldman Sachs Group Inc. да повишат прогнозите си за 2024 г. Но при неочаквания спад на износа през март и при положение, че търсенето в чужбина до голяма степен определя обема на новите поръчки, според експертите политиците все още имат нужда да накарат хората да харчат у дома.

"Рано е да се говори за устойчиво възстановяване", каза Лари Ху, главен икономист за Китай в Macquarie Group Ltd.

Ето пет ключови показателя, които анализаторите следят, за да установят дали отскокът на Китай през първото тримесечие може да бъде устойчив::

Промишлено производство

Промишленото производство на Китай се възстановява / Данните за производство на енергия подчертават силата на производството

Трудно е да се намери икономист, който да не определя този показател като основен. Той измерва общата стойност на продукцията на заводите, мините и компаниите за комуналните услуги - с други думи, огромна част от дейността. През първите два месеца на годината тя нарасна с най-бързия темп от две години насам, а анализаторите прогнозират ръст от 6% през март в сравнение с предходната година.

Допълнителен показател е производството на електроенергия, което има тенденция да корелира с данните за промишлеността, тъй като според Ху този сектор използва най-много електроенергия. "Икономистите търсят други данни, за да потвърдят или проверят отново правителствените данни за икономическия растеж", каза той.

Производството на електроенергия се възстановява, откакто Китай премахна ограниченията, свързани с Covid, преди повече от година. Спадащите цени на въглищата накараха централите да бъдат по-склонни да произвеждат и потреблението на електроенергия се увеличи през последните месеци.

Продажби на жилища

Продажбите на жилища и цените им в Китай изостават. Изглежда секторът ще продължи да изпитва трудности

Стабилизирането на пазара на недвижими имоти, където китайските домакинства са вложили огромно богатство, е от основно значение за икономическото възстановяване на страната: Подобна стъпка би подобрила настроенията, би насърчила потребителските разходи и би отключила повече инвестиции.

Този етап изглежда далеч. Продажбите на жилища спаднаха с 33% в стойностно изражение през периода януари-февруари спрямо година по-рано, което е най-много от май 2022 г. насам, и вероятно ще се свият отново през март. Продажбите на нови жилища се наблюдават, защото са водещ индикатор за настроенията, инвестициите и цените, казва Хайбин Джу, главен икономист за Китай в JPMorgan Chase & Co.

"Продажбите на нови жилища все още са много слаби, което подкрепя мнението ни за трета поредна година на свиване на жилищната активност", добави той. Свиването на инвестициите в имоти също се наблюдава през март, въпреки че властите облекчиха правилата за покупка на жилища, за да насърчат продажбите.

Номинален БВП

Растежът в Китай изглежда здравословен... докато не погледнете дефлацията в корпоративния сектор

От миналата година китайската икономика е в дефлационен период със слаб растеж на заплатите и цените. Спадът на производствените цени през миналия месец - предвестник на стоките, които тепърва ще се появят по рафтовете - показа, че предстои още по-голям дефлационен натиск. Потребителските цени също са на ръба да започнат да намаляват.

Ето защо номиналният БВП е важен, според Робин Син, главен икономист за Китай в Morgan Stanley. Този показател не коригира промените в цените, така че ще покаже въздействието на дефлацията. Освен това той има по-висока корелация с корпоративните печалби и ръста на приходите, добави той.

Номиналният лихвен процент се използва и за изчисляване на дефлатора на БВП на Китай - най-широката мярка за цените в цялата икономика. Тримесечният спад през миналата година е най-дългият от 1999 г. насам, което подчертава разминаването на китайската икономика с най-големия ѝ съперник САЩ, където горещата инфлация се оказва трудна за овладяване.

Растеж на кредитите

Отпускането на кредити се забавя, заради устойчивите проблеми в имотния сектор / Новите данни за кредитите показват, че търсенето отсъства

Дори и производството да изглежда стабилно, липсва увереност при вземането на кредити. През март новите банкови заеми нарастват с най-бавния темп, което показва, че компаниите и домакинствата все още не вярват в историята на възстановяването. Същевременно широкият измерител на кредитирането се разширява с най-бавния темп досега, по данни от 2017 г. насам.

"Липсата на кредитен импулс подсказва за продължително забавяне на активността", заяви Фредерик Нойман, главен икономист за Азия в HSBC Holdings Plc. "Цикълът на възстановяване без кредитиране ще бъде труден за поддържане."

Пазар на труда

Търсенето на работни места в Китай остава слабо / Безработицата е завишена

Китай има още един устойчив проблем: слаб пазар на труда. През последните месеци нивото на безработица се повиши, а много млади работници все още изпитват затруднения. Напоследък се появяват и съобщения за замразяване на заплатите и съкращения в някои части на страната. Заплатите, предлагани на нови служители, се повишиха през първото тримесечие, след като в края на 2023 г. спаднаха с най-много в историята, което дава лъч надежда на работниците.

По-високите заплати биха сигнализирали за рефлация и за това, че "корпорациите наемат служители и инвестират, а пазарът на труда става все по-затегнат", каза Синг от Morgan Stanley. Това би било "добър знак, че Китай може да излезе от дефлационния цикъл".