Износът на Китай спада повече от очакваното, създавайки пречки за възстановяването

Износът се сви със 7,5% в доларово изражение през март спрямо предходната година, докато вносът намаля с 1,9%, съобщи митническата администрация в петък

14:30 | 12 април 2024
Автор: Bloomberg News
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Износът на Китай спадна през март, което попари надеждите, че световното търсене ще продължи да стимулира растежа на втората по големина икономика в света.

Износът се сви със 7,5% в доларово изражение през март спрямо предходната година, докато вносът намаля с 1,9%, съобщи митническата администрация в петък. Това доведе до търговски излишък от 58,55 млрд. долара за месеца. Икономистите прогнозираха, че износът ще намалее с 1,9%, а вносът ще нарасне с 1%.


Китайският износ отчита спад през март/Вносът също пада, сигнализирайки за слабо търсене

Данните са в противоречие с признаците за подобряване на международното търсене, тъй като продажбите за САЩ и други страни доведоха до продължаващо нарастване на корейския и тайванския износ през март. В по-ранните мартенски данни за китайската икономика също имаше някои светли моменти. Производствените предприятия отчетоха разширяване на дейността за първи път от септември насам, а новите поръчки за износ също започнаха да се увеличават след свиване в продължение на месеци.

Експортните цени се понижиха през февруари и тази дефлация означава, че всяко нарастване на търсенето може да не доведе до по-високи печалби за китайските фирми. Цените на китайските производители се понижиха през март за 18-и пореден месец.