САЩ купуват повече от Тайван отколкото Китай за първи път от 2003 г.

Графика на деня, 11.04.2024 г.

12:21 | 11 април 2024
Обновен: 12:44 | 11 април 2024
Автор: Самсън Елис и Миаожун Лин
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Китайският лидер Си Дзинпин и бившият президент на Тайван Ма Ин-джу използваха забележителната среща помежду си, за да подчертаят мнението си, че двете страни на пролива са близки като семейство. Търговските данни обаче ги опровергават.

САЩ отново се превърнаха в най-голямата дестинация за износа на Тайван, след като десетилетия Китай беше начело в списъка, показват данни от Министерството на финансите в Тайпе в сряда.

Доставките на острова за САЩ са се увеличили с 65,7% на годишна база през март до 9,1 милиарда долара. Износът му за континентален Китай нарасна само с 6% до 7,9 милиарда долара.

Промяната подчертава пренастройването на глобалните търговски връзки, предизвикано от последователните американски администрации, работещи за намаляване на зависимостта на най-голямата икономика в света от стоки, произведени в Китай.

Китай беше получател номер 1 на тайванския износ от средата на 2003 г. Падането му на второ място се дължи само на директните доставки до континентален Китай. Комбинираният износ за Китай и Хонконг остава най-големият отвъдморски пазар на Тайван, макар и с бързо намаляващ марж към САЩ.

Износът на Южна Корея за САЩ изпревари този за Китай в края на 2023 г.