Американски адмирал: Китай ще бъде готов за нападение на Тайван до 2027 г.

Въпреки икономическите предизвикателства пред Пекин, официалният бюджет за отбрана се е увеличил с 16% през последните години до над 223 милиарда долара,

17:00 | 21 март 2024
Обновен: 19:24 | 21 март 2024
Автор: Роксана Тайрон
Американски адмирал: Китай ще бъде готов за нападение на Тайван до 2027 г.

Китай изгражда своя военен и ядрен арсенал в мащаб, невиждан от Втората световна война и всички признаци сочат, че се придържа към амбициите си да бъде готов да нахлуе в Тайван до 2027 г. , според висш американски адмирал.

Въпреки икономическите предизвикателства пред Пекин, официалният бюджет за отбрана се е увеличил с 16% през последните години до над 223 милиарда долара, заяви адмирал Джон Акуилино, ръководител на Индо-Тихоокеанското командване, пред комисията по въоръжените сили на Камарата на представителите на САЩ в подготвени показания в сряда.

Адмирал Акуилино е посочил, че през трите години, откакто поема командването, Китайската народна армия е увеличила силите си с над 400 изтребителя и 20 големи военни кораба. Тя също така е удвоила инвентара си от балистични и крилати ракети от 2020 г. насам.

"Всички индикации сочат, че китайската армия ще бъде готова да изпълни нарежданията на президента Си Дзинпин да бъде готова за нахлуване в Тайван до 2027 г. ", каза Акуилино. "Действията на армията показват способността им да изпълнят предпочитания от Си график за обединяване на Тайван с континентален Китай със сила, ако той пожелае това".

Китайските военни също репетират различни задачи, свързани с операции срещу Тайван, като симулиране на обкръжаване с морска и въздушна блокада, каза Акилино.

Американски депутати, официални лица и военни лидери горещо обсъждат намеренията на Си за Тайван, особено в светлината на целта му за 2027 г. армията на страната му да се превърне в "сила от световна класа". Преди близо година Акилино свидетелства, че "всички гадаят" за плановете на китайската армия.

Междувременно американската разузнавателна общност оценява, че Китай не иска военен конфликт за Тайван, въпреки че е решен да постави самоуправляващия се остров под свой контрол.

"Безпрецедентното ниво на разходите за отбрана на Китай се отплаща", заяви представителят Майк Роджърс, републиканец от Алабама, който е председател на комисията по въоръжените сили на Камарата на представителите. "Китайската народна армия разполага с модерни системи като хиперзвукови оръжия и изтребители от пето поколение. Техните сили могат да се разпрострат дълбоко в територията на Тихия океан с 340 корабен флот, който включва нов самолетоносач и атомни подводници с балистични ракети".

Партньорството на Китай с Русия също е тревожно, тъй като Китай предостави на руския президент Владимир Путин икономическа и военна помощ за нахлуването в Украйна, каза Роджърс. Партньорството на Китай с Русия е отговор на съюзите на САЩ в Тихоокеанския регион и на други места.

"Това трябва да тревожи цялата Земя ", каза Акуилино.