САЩ обмислят налагане на санкции на тайната китайска мрежа за чипове на Huawei

Подобен ход ще отбележи поредната ескалация в кампанията на САЩ за ограждане и ограничаване на амбициите на Пекин в областта на изкуствения интелект и полупроводниците

13:32 | 20 март 2024
Автор: Макензи Хаукинс
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Администрацията на Байдън обмисля да включи в черния списък редица китайски фирми за полупроводници, свързани с Huawei Technologies Co., след като телекомуникационният гигант направи значителен технологичен пробив миналата година, съобщиха запознати.

Подобен ход ще отбележи поредната ескалация в кампанията на САЩ за ограждане и ограничаване на амбициите на Пекин в областта на изкуствения интелект и полупроводниците. Това би засилило натиска върху китайския национален шампион, който постигна напредък въпреки съществуващите санкции, включително произвеждайки миналата година процесор за смартфони, който мнозина във Вашингтон смятаха, че е извън неговите възможности.

Според запознати повечето от китайските предприятия, които биха могли да бъдат засегнати, са били предварително идентифицирани като съоръжения за производство на чипове, придобити или изграждани от Huawei, в презентация на базираната във Вашингтон търговска група Semiconductor Industry Association. Не са взети окончателни решения, казват хората. Bloomberg News съобщи за първи път за презентацията на SIA през 2023 г.

Компаниите, които могат да бъдат включени в черния списък, включват производителите на чипове Qingdao Si'En, SwaySure и Shenzhen Pensun Technology Co. или PST, казаха хората, като помолиха да не бъдат назовавани, тъй като не са упълномощени да обсъждат непублична информация. Служителите на Байдън също така обмислят санкции срещу водещия китайски производител на чипове за памет, ChangXin Memory Technologies Inc.

"Добавянето на още китайски компании в списъка на юридическите лица в САЩ е много вероятно", пише анализаторът на Jefferies Едисън Лий, след като ChangXin е идентифицирана като потенциална цел. "То е лесно за прилагане и оправдаване и ще блокира допълнително някои ключови китайски компании от възможността да се възползват от настоящите пропуски в ограниченията за износ."

Китайските компании за чипове, които САЩ може да включи в черния списък: Qingdao Si’En, SwaySure, PST, SiCarrier, Pengjin, CXMT.

Освен на компаниите, които реално произвеждат чипове, американските служители може да наложат санкции и на Shenzhen Pengjin High-Tech Co., според хората, както и на SiCarrier, казва един от хората. Според него опасенията са, че тези две компании, които произвеждат оборудване за производство на полупроводници, действат като посредници, за да помогнат на Huawei да получи оборудване с ограничен достъп. Bloomberg News съобщи за първи път за връзките на компаниите с Huawei в края на 2023 г.

Правителството на САЩ оказва натиск върху съюзниците, включително Нидерландия, Германия, Южна Корея и Япония, за по-нататъшно затягане на ограниченията върху достъпа на Китай до полупроводникови технологии. Huawei е една от компаниите в центъра на тази кампания, както и на усилията на Пекин да намали зависимостта си от западни технологии.


Санкциите продължават, докато САЩ ограничават амбициите на Китай в областта на технологиите/Вашингтон увеличи броя на китайските фирми в черния списък

Не е ясно дали Министерството на търговията, което администрира т.нар. списък на юридическите лица, разполага с допълнителни доказателства, свързващи компаниите с Huawei, казват хората. САЩ имат правомощията да налагат санкции на предприятия, за които съществува риск да навредят на националната им сигурност в бъдеще, и не е задължително длъжностните лица да доказват минали вредни или незаконни дейности.

Съветът за национална сигурност към Белия дом и Бюрото за промишленост и сигурност към Министерството на търговията отказаха коментар. Представители на отделните китайски компании и на Министерството на търговията не отговориха на съобщенията, търсещи коментар. Министерството на външните работи повтори, че "решително се противопоставя" на действията на САЩ, които нарушават пазарния ред и вредят на китайските предприятия, но не коментира конкретно обсъжданите потенциални стъпки на САЩ.

Не е сигурно кога американските служители ще вземат окончателно решение, казаха хората, като подчертаха, че времето вероятно ще зависи от състоянието на отношенията между Вашингтон и Пекин, които и двете страни се опитват да подобрят през последните месеци. Очаква се министърът на финансите Джанет Йелън да посети отново Китай през 2024 г., а висши служители обсъдиха телефонен разговор между президента Джо Байдън и китайския лидер Си Дзинпин по някое време тази пролет.

Има и други политически съображения, като например кога Белият дом ще обяви дългоочакваната корекция на мащабните мита за Китай, наложени за първи път при предишния президент Доналд Тръмп. Длъжностните лица също така обмислят повишаване на митата върху по-старото поколение чипове от Китай, според запознати с въпроса, които заявиха, че тези разговори са се активизирали през последните седмици.

Huawei беше добавена в списъка на субектите през 2019 г., което означава, че не може да купува американски технологии, освен ако продавачите не получат специален лиценз за износ от Министерството на търговията. Въпреки че тези санкции от години поставят на колене бизнеса със смартфони на Huawei, през август компанията представи устройство Mate 60, задвижвано от 7-нанометров чип, произведен в Китай - и започна да продава телефона, докато министърът на търговията Джина Раймондо беше на посещение в страната.

Процесорът е произведен от Semiconductor Manufacturing International Corp., въпреки че все още разчита в голяма степен на чуждестранни технологии - включително инструменти от холандския гигант ASML Holding NV и американските доставчици Applied Materials Inc. и Lam Research Corp. Използването на тези инструменти, закупени преди влизането в сила на контрола върху износа от страна на САЩ и Нидерландия, показва, че Китай все още не може да замени изцяло чуждестранните компоненти, дори когато Пекин се опитва да изгради пълна вътрешна верига за доставки на полупроводници.

BIS заяви, че проучва "предполагаемия" 7 нанометров чип, а Реймондо обеща "най-строгите възможни" действия за защита на националната сигурност на САЩ. Междувременно републиканските законодатели поискаха от администрацията на Байдън да прекрати напълно достъпа на Huawei и SMIC до американските доставчици.