Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Новите чипове на Huawei са били произведени с американски технологии

Елена Кирилова, технологичен редактор на Investor.bg, "В развитие", 08.03.2024 г.

12:40 | 8 март 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Китайските компании Huawei Technologies и Semiconductor Manufacturing International са използвали американски технологии, за да произведат модерен чип в Китай през 2023 г. Това коментира Елена Кирилова, технологичен редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

SMIC е използвала технология на калифорнийската Applied Materials и на Lam Research, за да разработи модерен 7-нанометров чип за Huawei миналата година. SMIC е получила американската машина, преди САЩ да забранят подобни продажби в Китай през октомври 2022 г.

Търговският отдел на Белия дом, Huawei, Applied Materials, Lam Research и SMIC не са отговорили веднага на запитванията за коментар.

САЩ очертаха бавен курс към лишаването на SMIC и Huawei от достъп до напреднала американска технология.

Huawei беше добавена към списъка с търговски ограничения през 2019 г. от администрацията на Доналд Тръмп заради предполагаемо нарушаване на санкциите. SMIC беше добавена към същия списък през 2020 г. за предполагаеми връзки с китайския военно-промишлен комплекс. И двете компании по-рано отрекоха да са сторили нещо нередно.

Повече по темата може да гледате във видеото.

Още новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.