Китай поиска изключения от санкциите на САЩ за руския завод за природен газ

Китай е най-големият купувач на втечнен природен газ в света и също така внася големи количества руски газ по сухопътни тръбопроводи

09:55 | 22 декември 2023
Автор: Bloomberg News
Източник: Bloomberg L.P.
Източник: Bloomberg L.P.

Китай се готви да поиска от САЩ освобождаване от санкциите срещу нов руски завод за износ на втечнен природен газ, тъй като компаниите се стремят да предотвратят прекъсването на потока от гориво, което е от решаващо значение за отоплението на домовете и захранването на промишлеността.

Държавната компания Cnooc Ltd. и China National Petroleum Corp. имат дял в проекта Arctic LNG 2 на Novatek PJSC в Русия. Според запознати компаниите планират да поискат освобождаване, тъй като мерките на САЩ застрашават доставките.

САЩ наложиха санкции на съоръжението през ноември, тъй като разшириха ограниченията върху руските фирми след инвазията на Москва в Украйна.

Корабите за втечнен природен газ могат да попаднат под ударите на американските санкции, ако вземат гориво от Arctic LNG. Cnooc и CNPC също купуват втечнен природен газ от САЩ и не искат да застрашат доставките си от американски проекти.

Китай е най-големият купувач на втечнен природен газ в света и също така внася големи количества руски газ по сухопътни тръбопроводи. Cnooc и CNPC не отговориха веднага на имейлите, в които се търсеше техен коментар.

Искането би било рядкост за Китай, който обикновено намира начини да заобиколи санкциите, наложени от неговия геополитически съперник. Например Русия успява да заобиколи ограниченията върху доставките си на петрол за Китай с помощта на „тъмен флот“ от танкери, които са отделени от широката индустрия и могат да скрият произхода на своите товари. Но корабите за втечнен природен газ са специално проектирани да пренасят супер охладеното гориво от огромни съоръжения за износ и скриването на движението им е почти невъзможно.

Междувременно има риск да се забави началото на износа от Arctic LNG 2, след като Novatek обяви форсмажорни обстоятелства за доставките към някои от своите купувачи вследствие на мерките на САЩ. Novatek планираше да започне производството на първия от трите влака до края на годината, а доставките да започнат в началото на 2024 г.