Китай удвоява вноса на втечнен природен газ от САЩ

Сделките ще бъдат най-голямото търговско споразумение на Китай за втечнен природен газ по отношение на обемите без дялово участие

14:01 | 21 октомври 2021
Обновен: 16:07 | 21 октомври 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китай се споразумя за три огромни сделки за втечнен природен газ (LNG) с американския износител Venture Global LNG, тъй като втората по големина икономика в света се стреми да си осигури дългосрочни доставки на фона на растящите цени на газа и недостига на енергия на вътрешния пазар, съобщи "Ройтерс".

Според документи, публикувани на уебсайта на Министерството на енергетиката на САЩ, споразуменията с китайския държавен петролен гигант Sinopec включват две 20-годишни сделки за комбинирани 4 милиона тона LNG годишно.

Тези сделки приближават завода на Venture Global в Плейкмайнс, Луизиана, с капацитет за износ до 20 милиона тона годишно (mtpa), една крачка по-близо до окончателното инвестиционно решение, което се очаква до края на тази година.

За Китай - който тази година изпревари Япония като най-големия купувач на втечнен природен газ в света - сделките ще бъдат най-голямото търговско споразумение за втечнен природен газ по отношение на обемите без дялово участие, каза старши източник от газовата индустрия в Пекин.

Те също така ще удвоят обемите на вноса на Китай от САЩ, шести по обем доставчик миналата година с 3,1 милиона тона. 

И двете 20-годишни сделки са споразумения за покупко-продажба, според съобщението, което не уточнява кога ще започнат доставките, но добавя, че са подписани миналия месец. 

Venture Global също подписа трета сделка с Unipec, търговското подразделение на Sinopec, за доставка на 1 mtpa втечнен природен газ от съоръжението си Calcasieu Pass за три години, считано от 1 март 2023 г., според отделен документ, публикуван на уебсайта на правителството на САЩ.

Втори изпълнителен директор в Пекин заяви, че сделките вероятно ще бъдат обявени на годишното китайско изложение за внос в Шанхай следващия месец.

"Ройтерс" съобщи миналата седмица, че големите китайски компании водят напреднали преговори с износители от САЩ за осигуряване на дългосрочни доставки на втечнен природен газ, тъй като скочилите цени на газа и недостигът на вътрешна електроенергия засилват опасенията за сигурността на горивата в страната.

Споразуменията на Venture Global със Sinopec са последвани от по-ранно съобщение от частно контролираната китайска ENN Natural Gas Co за 13-годишна сделка с американския износител на втечнен природен газ Cheniere Energy, която беше първата голяма сделка между САЩ и Китай от 2018 г.

Venture Global изгражда или развива над 50 mtpa производствен капацитет за втечнен природен газ в Луизиана, включително две фази от 10 mtpa в Плейкмайнс, като първата фаза се очаква да влезе в експлоатация през 2024 г.

В писмо от 1 октомври фирмата заяви, че е увеличила годишните обеми за полската PGNiG по дългосрочна сделка до около 4 mpta тона от около 2,5 mtpa от завода в Плейкмайнс.

Нейното съоръжение за 10 mtpa Calcasieu Pass, което се очаква да струва около 4,5 милиарда долара и да започне да произвежда втечнен природен газ в тестов режим в края на 2021 г., има 20-годишни споразумения за продажба и покупка на втечнен природен газ със Shell, BP, Edison S.p.A., Galp, Repsol и PGNiG.